Вијести, Мишљења

Леонид Решетњиков: Русија показује тврдоћу која Запад већ чини нервозним

ОБЈАВЉИВАЊЕ „ЦРНИХ СПИСКОВА“ – ДЕО АНТИРУСКЕ КАМПАЊЕ КОЈА СЕ ВОДИ НА ЗАПАДУ

  • Директор Руског института за стратешка истраживања Леонид РЕШЕТЊИКОВ: Ово што се сада догађа показује да се на Западу са тврдом позицијом Русије не мире, да су узнемирени и да зато почињу да праве идиотске поступке попут објављивања „црних спискова“. Наши односи су сада на линији погоршавања. Зато су и ти спискови и њихово објављивање – још једна кап у чаши отрова која се појавила између ЕУ и Русије
  • Идући  за САД, Европска унија је Русији објавила хладни-полуврели рат. И информативни, и економски, и хуманитарни. Све то траје већ годину дана и светло се засад – наглашава Решетњиков –  још не види

        ШЕФ комитета Европарламента за спољну политику – Елмар Брок – критиковао је Русију због „црног списка“ грађана ЕУ којима је забрањен улазак у РФ и назвао га „произвољним и неприхватљивим“.

        Свој „црни списак“ – на којем су грађани Русије – Брок и остали у ЕУ сматрају правичним.

        Шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, назвао је такву позицију апсурдном и нагласио да су се сви који се налазе на „црном списку“ Русије на њему нашли – заслужено.

        Посебно је нагласио да се Брисел понео неморално јер је објавио списак који је добио „под условом поверљивости“.

        Према његовим речима, Брисел је дипломатским каналима замолио Москву да му достави тај списак. Међутим, убрзо су се имена са њега појавила у јавности неких западних земаља и почела је кампања.

        Директор Руског института за стратешка истраживања, Леонид Решетњиков, оценио је да је објављивање „црних спискова“  један од „елемената антируске кампање која се води на Западу“.

        По његовом мишљењу, то није само игра за публику, мада и тај мотив постоји. То је саставни део мера које Брисел покушава да примени према Русији ради вршења притиска и настављања кампање санкција. За то се користи сваки могући повод, укључујући и спискове непожељних лица која су се истакла антируским изјавама.

        Тиме се жели поткопати ауторитет Русије у иностранству, створити негативни имиџ нашег председника и, могуће је, изазвати нека негативна расположења у друштву Русије. За то покушавају да искористе све што им се нађе при руци. Користе баш све – од фудбала до разарача у Црном мору и црних спискова.

        Решетњиков сматра да Европску унију веома раздражује тврда позиција Русије:

        „Они никако не могу да се помире са мишљу да се Русија не повлачи и да држи тврду и принципијелну позицију. То их страшно раздражује и изазива нервозне реакције. Мада у самим списковима нема ничег изненађујућег, ми смо их упозоравали да ће се такви спискови појавити. Ово што се сада догађа показује да се они са тврдом позицијом Русије не мире, да су узнемирени и да зато почињу да праве идиотске поступке попут објављивања црних спискова. Наши односи су сада на линији погоршавања. Зато су и ти спискови и њихово објављивање – још једна кап у чаши отрова која се појавила између ЕУ и Русије“.

Леонид Решетњиков

Леонид Решетњиков

Решетњиков сматра да не треба очекивати побољшавање односа ЕУ и Русије у скорије време:

„Идући за САД, Европска унија нам је објавила хладни-полуврели рат. И информативни, и економски, и хуманитарни. Све то траје већ годину дана и светло се засад још не види. Објављивање спискова сведочи да ЕУ намерава да настави своју линију утицања на Русију јер покушава да оправда високо поверење Вашигтона. Они ће и даље изводити сличне акције и зато побољшање односа засад не треба очекивати“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *