Вијести, Живот и Здравље

Лек против рака ускоро ће се убацивати директно у – ћелије рака

РУСКО-АМЕРИЧКИ ТИМ НАУЧНИКА СЕ НАДА ДА ЋЕ ДО КРАЈА 2014. ДОБИТИ ПРВЕ ГРАМЕ ПРЕПАРАТА, А ПОЧЕЋЕ ОД – ЛЕУКЕМИЈЕ

  • У веома блиској будућности, лечење рака изгледаће овако: „куглице” од полисахарида и лекова се убацују у крв, леукоцити их препознају, док остале крвне ћелије на њих неће реаговати

         РУСКИ и амерички научници се надају да ће до краја ове године добити прве граме препарата који ће убацивањем непосредно у ћелије рака користити за лечење онколошких болесника.

         Један од шефова истраживачког пројекта Валериј Фокин, рекао је дописнику руске агенције ИТАР-ТАСС да то ће бити важан корак на путу остварења сна многих генерација лекара који су се бавили селективном терапијом која уништава болесне и не штети здравим ћелијама.

         Истраживања се обављају на два места: у Московском физичко-технолошком институту (МФТИ), који последњих година активно развија биолошки правац истраживања, и у Институту Скрипса у Сан Дијегу у Калифорнији.

         На челу пројекта су амерички професор Џејмс Полсон и Валериј Фокин који је завршио Њижњегородски универзитет.

         Одлучено је да истраживања почну од малигног обољења крви (леукемије), где улогу малигних ћелија играју бела крвна зрнца – леукоцити и В-ћелије.

         Научницима је већ пошло за руком да утврде да ове ћелије имају своје „рецепторе” захваљујући којима се посебно препознају и апсорбују одрећене врсте полисахарида.

         Огромни молекул полисахарида био је „транзитно средство”, на чији „репу” су научници успели да „уграде” лек. Њега су „упаковали” у „липозомну форму” – „велику ћелију са слојем липида чије су димензије око 80-100 нанометара”, каже Фокин.

         У веома скорој будућности, а према замисли аутора пројекта, лечење рака изгледаће овако: „куглице” од полисахарида и лекова се убацују у крв, леукоцити их препознају, док остале крвне ћелије на њих неће реаговати.

         Однос димензија леукоцита и ћелија лека – биће као однос поморанџи и зрнаца.

         „Леукоцити апсорбују куглицу, унутар које се липозом уништава, а из њега испада лек” – објашњава научник.

Такав начин лечења знатно је хуманији од савремене хемотерапије која уништава све врсте ћелија, а пошто су ћелије рака прождрљивије, оне апсорбују више отрова и тако брже умиру.

У плану је да тестирања на људима почну следеће године.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *