Вијести, Мишљења

Кустурица: Која гладна маса руши и пали?

БЕОГРАД – Редитељ Емир Кустурица сматра да је вишедневни народни бунт у Федерацији БиХ апсолутно изрежирани концепт против Републике Српске и стварање унитарне Босне, односно хитну потребу рушења Дејтонског мировног споразума.

Кустурица је, учествујући у данас у емисији “Седмица” Радио Београда, рекао да је прича о социјалним разлозима за бунт “више прича за Дикенса” него за њега.
“Знамо да сви, осим Руса, живе од 250 евра, а да притом носе Армани и да успевају да издржавају породицу зато што су још увек једном ногом на селу”, рекао је Кустурица коментаришући вишедневне протесте у више градова Федерације БиХ последњих дана.

Тврди и да унутар бошњачког ешалона владају разне обавештајне службе који ту, како је рекао, међу обавештајну борбу завршавају на необичан начин.
“Која је то спонтана гладна маса која у једном дану сруши или запали четири најозбиљније институције у једној држави… Која је то спонтана гладна маса која успева да запали зграду Председништва која симболички спаја три народа по Дејтону…Спајало их је и у време Тита”, рекао је Кустурица запитавши, најзад, која је то гладна маса која запали Архив у коме изгори све што се тиче Аустроугарског периода.

Емир Кустурица (фото Срби на окуп)

Емир Кустурица (фото Срби на окуп)

Демонстрације у градовима Федерације БиХ су се 7. фебруара претвориле у рушилачке и тада су запаљене четири зграде кантоналне владе, у Сарајеву седишта федералне владе и Председниства БиХ.

Говорећи о обележавању 100-те годишњице од почетка Првог светског рата, Кустурица је рекао и да ће најкасније за 10 година у свим градовима Републике Српске и Федерације почети потписивање петиције којом ће се тражити ревизија процеса против Гаврила Принципа и “младобосанаца” који су осуђени за Сарајевски атентат 28. јуна 1914. године.

Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *