Вијести, Живот и Здравље

Купине: Божји дар за јачање имунитета

У љековите сврхе, од плодова се најчешће прави купиново вино, изузетно богато витаминима и минералима, које ефикасно помаже код анемије јер подиже ниво гвожђа у крви.

Укусна купина није захтевна биљка, може да преживи и ниске температуре, а омиљена је због ароме, хранљивих и лековитих састојака. Веома је цењена због тога и стручњаци прогнозирају да ће у будућности бити једна од најтраженијих врста воћа.

У љековите сврхе, од плодова се најчешће прави купиново вино, изузетно богато витаминима и минералима, које ефикасно помаже код анемије јер подиже ниво гвожђа у крви. Да би се видео прави резултат, током месец дана би свакодневно требало пити 1 дл вина, пола сата пре јела. Осим крвне слике, регулише и проблеме са варењем, циркулацијом, малаксалост, као и крвни притисак, јача имунитет и апетит, побољшава метаболизам. Због обиља гвожђа, купина је посебно важна у исхрани трудница, дојиља, деце у пубертету и особа у климактеријуму.

Купина

Купина

Њени листови су природно и здраво средство против дијареје, од њих се прави чај који помаже код крварења желуца, упале црева и хроничног надражаја слепог црева. Осим тога, чисти крв, ублажава и лечи осип, лишајеве и друге промене на кожи, а корисна је и за анемију. Снижава крвни притисак, а народни лекари је препоручују и код пародонтозе.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *