Вијести, Фото и Видео

Конфузија око Варуфакисовог средњег прста Њемачкој

Варуфакис је похвалио комичара, али је такође затражио извињење од телевизије АРД.

Један њемачки комичар изазвао је јуче конфузију након што је објавио да је монтирао контроверзни снимак на којем се види грчки министар финансија Јанис Варуфакис како показује средњи прст Њемачкој.

Сатиричар Јан Бемерман је казао да је снимак монтирао како би направио замку конкурентској телевизији АРД, која га је истргла из контекста и емитовала.

Варуфакис је, како је пренио ББЦ, похвалио комичара због исмијавања сукоба на релацији Берлин-Атина, али је такође затражио извињење од телевизије АРД.

„Током програма јасно сам говорио да је снимак монтиран и да је срамота што га телевизија користи како би сензационализовала разговор који смо водили“, објавио је Варуфакис и додао да „њемачки народ заслужује боље медије“. Варуфакис је на Твитеру упитао „има ли извињења на помолу“, пренио је Ројтерс.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис како показује средњи прст Њемачкој / Фото: Снимак екрана (ЈуТуб)

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис како показује средњи прст Њемачкој / Фото: Снимак екрана (ЈуТуб)

Међутим, и даље није јасно да ли је грчки министар показао средњи прст током предавања у Хрватској 2013. године, будући да је комичар Бемерман јуче такође рекао да Варуфакис није у праву када тврди да тако нешто никада није учинио. Бемерман је казао да је АРД у циљу сензационализма истргла снимак из контекста.

На верзији снимка коју је објавио АРД Варуфакис каже да је Грчка требало да прогласи банкрот и да „упери прст у Њемачку“, а затим је упутио непристојан гест.

Раније ове недјеље, човјек који тврди да је снимао догађај казао је за Ројтерс да Варуфакис јесте показао средњи прст током говора. Међутим, ББЦ наводи да је он рекао да су њемачке телевизијске станице снимак истргле из контекста и сензационализовале инцидент. „Озбиљна политичка и економска ситуација се представља као да може бити сведена на најобичнији гест“, казао је сниматељ Мартин Берос.

Телевизија АРД, која је у недјељу емитовала снимак, упорно је тврдила да је аутентичан, позивајући се на независне експерте. Варуфакис, који није био члан владе када је снимак направљен, је једнако упорно тврдио да никада није „показао прст“.

Њемачки медији, који се прилично критички односе према Варуфакису након његовог сукоба са 72-годишњим њемачким колегом Волфгангом Шојблем, данима су објављивали чланке о „лажљивом“ Грку, у тренутку када Атина, инсистирајући на одштети за нацистичку окупацију, пркоси позивима Берлина да спроведе оштрије мјере штедње.

Извор: Вијести.ме / Нада Богетић

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *