Вијести, Култура

Клајн: Ћирилица ће постати архаично писмо

Ћирилица неће нестати у потпуности, али јој прети опасност да ће постати архаично писмо, каже лингвиста и академик Иван Клајн.

Клајна не изненађују последњи подаци који показују да 47 одсто становника Србије пише латиницом, напомињући да је процес „одумирања“ ћирилице почео још 1918.

„Била је заједничка држава где се у већини користило латинично писмо. Тај тренд се проширио и на Србију, а наставио и после Другог светског рата. Последња истраживања показују да ученици у средњој школи данас више користе латиницу. Она је потребна за енглески, латински, математичке и хемијске формуле. Још важније, користи се у раду на рачунару и куцању СМС порука. Држава би морала да предузме озбиљну акцију како би сачувала ћирилично писмо, али она није заинтересована за то“, сматра Клајн.

Према његовим речима, сви јавни списи и званични документи би требало да буду на ћирилици.

„На приватну употребу писма се не може утицати. Али, ако се овакав тренд настави, ћирилица ће постати архаично писмо“, наглашава Клајн за „Данас“.

Иако су оба писма у званичној употреби, а школски уџбеници писани на ћирилици, средњошколци се ипак опредељују за латиницу, што потврђује и професорка српског језика и књижевности Катарина Ђурић Пешић.

„У школи је латиница у предности. Не може се забранити ученику да у својој свесци користи једно или друго писмо – оба су званична. Ћирилица је обавезна само при изради писменог задатка из српског, или ако поједини професор инсистира на ћирилици – а то су углавном србисти. Моје мишљење је да би ћирилица требало да буде више заступљена. Ђаци су образованији ако знају и једно и друго писмо“, каже Ђурић Пешић.

Она додаје да проблем заступљености латинице у друштву није толико забрињавајући колико чињеница да се тиме нико озбиљно не бави.

„Када буде стајало у закону да сваки јавни текст мора да буде написан ћирилично (од књижевних дела, преко часописа, до натписа на излозима продавница и слично), временом ће се и млади враћати ћирилици. Школа не може да се избори за ћирилицу ако је изван ње латиница на сваком кораку. Уџбеници су ћирилични, осим страних језика. Ипак, ђаци пишу како су навикли у основним школама – углавном латиницом“, истиче наша саговорница.

Павле Ђокић, власник и директор „Опен соурса“, фирме која је спровела поменуто истраживање, каже за Данас да су истраживачи и сами били изненађени превеликом употребом латинице, посебно у Београду.

„Ћирилицом се још једино више пише у региону источне и јужне Србије. У свим осталим регионима преовлађује латиница. Посебно је изражена њена превласт у Београду. Овде латиницом чешће пише чак 61,6 одсто становништва. Колико технолошки напредак утиче на коришћење једног или другог писма можемо приметити ако посматрамо кориснике интернета. Чак 28,5 одсто њих користе више латиницу од ћирилице, док испитаници који нису на интернету дају предност ћирилици. Једноставно, у савременом свету комуникације, без латинице се не може“, истиче Ђокић.

Он каже да су испитаници на питање које писмо више користе, углавном прво одговарали контрапитањем: „Мислите ли на тастатуру?“, што потврђује да са повећањем информатичке писмености расте и употреба латинице.

Пиши ћирилицом! / Фото: МОНДО, Лана Стошић

Пиши ћирилицом! / Фото: МОНДО, Лана Стошић

Истраживање је спроведено на територији целе Србије. У телефонској анкети учествовало је 1.011 особа, узраста од 12 до 75 година. Подједнака употреба оба писма бележи се у сеоским срединама, док је ћирилица, за нијансу, заступљенија у јужној и источној Србији, пише „Данас“.

Млади више воле латиницу

Резултати показују и да млади много више користе латиницу од ћирилице. Особе узраста од 20 до 29 година латиницу користе чак 47 одсто више него ћирилицу. Старије особе су окренуте ћирилици и скоро 60 одсто њих старости од 70 до 75 година користи ћирилицу као главно писмо.

Извор: Мондо.рс

Вијестио: Да ли верујете таквој анкети? После једне сличне анкете подгоричка Побједа је престала да излази ћирилично. Почекло је било пресловљавање Црногораца…



http://www.frontal.rs/sajt/doc/Image/novosti_sr/vijesti/45136_vest_pobjeda_konvertiti.jpg

Лист треба ове јесени да обиљежи 70. годишњицу излажења.

Побједа је први пут изашла на Цетињу, 24. октобра 1944. године. Од 1975. године, Побједа излази као дневни лист.

Подгоричка Побједа прелази на латиницу (21.05.2010)

ПОДГОРИЦА – Најстарији и некада једини црногорски дневник „Побједа”, данас је први пут изашао на латиници, а уредништво је саопштило да је таква одлука донијета „на основу истраживања, због већине потенцијалних читалаца, посебно младих“.

http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=848

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *