Вијести, Живот и Здравље

Кисело млијеко и јогурт – извор калцијума и витамина Б

Изразито су освежавајући и пријатног су киселкастог укуса. О овим намирницама, њиховом садржају и значају у исхрани сазнали смо нешто више од нутриционисткиње Маје Асталош, сараднице часописа „Биље и здравље“.

Јогурт, као и кефир садржи све хранљиве материје – масти, угљене хидрате и протеине, богат је калцијумом, фосфором и витаминима Б групе. Јогурти садрже само два или три соја бактерија, које су корисне за цревну флору.

Кефир је за разлику од јогурта хранљивија намирница, јер садржи много шири спектар микроорганизама, укључујући и корисне гљивице. Богат је и триптофаном есенцијалном аминокиселином, која је позната по опуштајућем ефекту на нервни систем. Осим протеина, угљених хидрата и витамина Б групе садржи и витамине А и Е, фолну и котинску кислеину. Од минерала осим калцијума кефир има и магнезијума, који учествује у ензимским процесима обезбеђујући енергију и штитећи зидове крвних судова. Има и фосфора који је битан у искоришћавању угљених хидрата, масти и протеина за раст, одржавање и енергију ћелија. Још једна посебна предност кефира, у односу на јогурт, је нижи садржај угљених хидрата и зато је погодан у исхрани оних који би да смање телесну тежину. Нутриционисти га сматрају најбољим чуварем здраве цревне флоре, што истовремено значи и јак имунитет, што може да умањи упалне болести организма, као што су реума и артритис.

Кисело млијеко од обраног млијека има велику дијететску вриједност зато што се као и код јогурта под дејством млијечне киселине мијења колоидна структура масти и протеина из млијека и добијају се фине громуљице, које организам лакше вари и искоришћује. Кисело млијеко садржи материје које потпомажу раст и размножавање оних бактерија које обављају синтезу витамина Б комплекса, и тако јача имунолошки систем организма. Према новим испитивањима, у киселом млијеку налази се материја хидрокси-бетаметил-глутарат, која спречава синтезу и смањује ниво холестерола у крви. Због свега набројаног и велике освјежавајуће моћи кисело млијеко је веома повољна намирница код цревних поремећаја, а истовремено спречава болести и оштећења кардиоваскуларног система.

Сир је одличан извор калцијума, који сагоријева масти и калорије, али би га ипак требало јести умејрено и држати се порција од 25 до 30г, превасходно младог сира. Сир обилује пуновредним протеинима, олигоелементима – цинком и магнезијумом, као и антиоксидантним витамином А и витаминима Б групе. Осим тога, богат је и масном киселином која уништава слободне радикале, спречава појаву дијабетеса, смањује ниво холестерола у крви и јача имунолошки систем.

 

ОПРЕЗНО СА МАСНОЋАМА

Према нутриционистима конвенционална исхрана људи треба да садржи млијеко и млијечне производе, јер представљају хранљиве намирнице, са пуновредним нутријентима за људску исхрану. То је преиј свега калцијум и витамини Б комплекса. Ипак, како напомиње Маја Асталош, бројна истраживања показују да је због здравља важно да се промијене неке навике у исхрани. Нарочито се све више размишља о смањењу масноћа, које се уносе храном. Зато од кисело млијечних производа требало би да се избјегавају пуномасни јогурти, кисела млијека, сиреви, а нарочито павлака. Предност се даје производима од обраног млијека. Најбољи су јогурти од 0,5 и 1,5 одсто масноће, кислео млијеко 1,6 и млади сиреви са 5 одсто масноће.

ВЕГАНСКО РАЗМИШЉАЊЕ

Присталице веганског начина исхране сматрају штетним употребу млијека и млијечних производа, исто колико и употребу меса у исхрани. Истичу да је калцијум у млијеку везан казеином, као љепком и да то спречава да се калцијум лако апсорбује. Супротно овом, калцијум из намирница биљног поријекла, као што је зелено лиснато поврће, орашасти плодови или воће, лако се апсорбује. Друга мањкавост, према њима, је то што су за варење ових намирница неопходни ензими – ренин и лактаза, који код већине људи нестају са годинама, па их то чини нетолерантним на лактозу – млеијчни шећер. У веганској исхрани богати извори витамина Б12 су ферментисани производи соје и морске алге.

Млијечни производи

Млијечни производи

АЛТЕРНАТИВА МЛИЈЕКУ

Уколико нисте присталица кисело млијечних производа и млијека у исхрани можете да бијели напитак направите на биљној бази. Потребно вам је пола шоље ољуштеног овса и двије и по шоље воде. Потопите овас у воду и оставите да одстоји неколико сати. Ставити у блендер и добро измиксати. Проциједити кроз газу. Овако млијеко може да се заслади медом, или малтексом и дода мало цимета. Одличан је и укусан напитак, али и нутритивно врло богат и користан.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *