Вијести, Мишљења

Картрајт и Дворкин: Кремљ и Бела кућа треба да се одрекну узвратних нуклеарних удара

АМЕРИЧКИ И РУСКИ ГЕНЕРАЛ УПОЗОРИЛИ ДА ЈЕ СВЕТ БЛИЖЕ НУКЛЕАРНОМ РАТУ НЕГО ИКАД

  • Џејмс Кајтрајт и Владимир Дворкин у заједничком тексту у листу The New York Times упозорили: Одлуке о узвратно-сусретном удару морају се – по природи ствари – доносити на бази информација добијених са сателита и копнених радара. А с обзиром да је стратешким ракетама потребно само 15-30 минута да долете до циља – одлуке о узвратном удару морају се доносити у року од само неколико минута, па су фаталне грешке, посебно због сајбер-напада, сасвим могуће

         ПРЕДСЕДНИЦИ Русије и САД треба да се истовремено одрекну од принципа наношења узвратно-сусретних атомских удара на бази информација добијених преко система за упозоравање – објавио је The New York Times.

         Исти лист у истом тексту наглашава да дипломате две земље треба хитно да седну за преговарачки сто – док није дошло до глобалне катастрофе.

         Аутори текста су амерички поморски генерал са четири звездице Џејмс Картрајт који је био и заменик председника Здруженог комитета начелника штабова Оружаних снага САД и руски генерал Владимир Дворкин који је до пензионисања руководио институтом Ракетних стратешких снага.

         Картрајт и Дворкин су сагласно упозорили да је тренутно „ванредно висока опасност од случајног избијања нуклеарног конфликта у свету”.

         По њиховој процени, украјинска криза прети стабилности односа Русије и Запада, а нуклеарна опасност поново постаје огромна претња животу на планети.

         Истовремено су подсетили да је у време конфронтације између СССР и САД примена нуклеарних снага била могућа на три начина: у виду првог, нападачког удара, у виду узратно-сусретнод удара и у виду узвратног удара ради одмазде. Картрајт и Дворкин наглашавају да нема никаквог разлога да се верује да се на овом плану нешто до данас променило.        

         Посебно су указали да се одлуке о узвратно-сусретном удару морају – по природи ствари – доносити на бази информација добијених са сателита и копнених радара. А с обзиром да је стратешким ракетама потребно само 15-30 минута да долете до циља – одлуке о узвратном удару морају се доносити у року од само неколико минута.

         Двојица генерала наглашавају да је овакво стање ствари веома опасно јер свака грешка у систему – једне или друге стране –  раног упозоравања о ракетном нападу, а поготово свака провокација на том плану – могу бити сигнал за тренутно отпочињање нуклеарног рата.

         Са појавом сајбер-претњи – те опасности су многоструко увећане.

Џејмс Картрајт

Џејмс Картрајт

Управо зато, наглашавају Дворкин и Картрајт, Бела кућа и Кремљ треба да се окану конфронтације и истовремено одрекну од принципа наношења узвратно-сусретних удара на бази информација добијених од система раног упозоравања.

Истовремено треба да се одрекну и од увежбавања својих стратешких нуклеарних снага за наношење таквих удара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *