Вијести, Мишљења

Ишћенко: САД ће чинити све што могу да грађански рат прошире на целу Украјину

БАСУРИН: ЈОШ ЈЕДАН „КОТАО” СЕ МОЖЕ ПОЈАВИТИ СЕВЕРНО ОД ДЕБАЉЦЕВА

  • БАСУРИН: Тај „котао” ће се формирати северно од дебаљцевског. А то ће бити неизбежно ако армија Луганске Републике ослободи Попаснују и наши одреди заједно крену на Артјомовск
  • МУРАХОВСКИ: Ништа се неће решити одмах. Пут Дебаљцево-Артјомовск може бити „пресечен” тек за неколико дана
  • ИШЋЕНКО: Сада се о будућности Украјине одлучује у директном геополитичком судару Русије и САД. Многи сада брину када ће Русија и Украјина опет имати пријатељске односе. То је погрешно. Ми смо један народ. Ако будемо тако приступали стварима – проблем „односа” престаје да постоји. Док год будемо градили односе „два народа” – ми ћемо се међусобно све више удаљавати. А Европска унија се може само прикључити победнику. Ако успе

         ВОЈНИ врх Доњецке Републике објавио је да је „дебаљцевски котао” затворен и да се у њему налази око 8.000 украјинских војника, гардиста и припадника тзв територијалних батаљон.

         Његов други човек, Едуард Басурин, саопштио је да армија ДНР не искључује могућност да се за који дан појави и други „котао” (џеп”). Објаснио је да ће се то догодити ако град Попаснаја – који се налази у Луганској Републици – пређе под контролу снага Новоросије.

         „Тај „котао” ће се формирати северно од дебаљцевског. А то ће бити неизбежно ако армија Луганске Републике ослободи Попаснују и наши одреди заједно крену на Артјомовск” – нагласио је Басурин.

         Московски експерт Јевгениј Крутиков упозорио је да „дебаљцевски котао” још није херметички затворен и да још не треба славити победу. Упркос томе су Украјинци за две последње недеље у Донбасу изгубили око 1300 војника и преко 250 тенкова, оклопних транспортера и друге војне технике.

         И други експерт – Виктор Мураховски, главни уредник часописа „Арсенал Отаџбине” – тврди нешто слично и наглашава да јединице ДНР још, поред осталог, немају праву контролу над путем Дебаљцево-Артјомовск.

         Мураховски зато прогнозира да ће тај стратешки важан пут бити „пресечен” тек за неколико дана. Поготово што Кијев у Дебаљцеву држи неколико батаљонских тактичких група и две бригаде (25-ту и 93-ћу). А још је својим снагама послао у помоћ до 60 тенкова и два дивизиона вишецевних ракетних бацача.         

         Ростислав Ишћенко, преседник Центра за системске анализе и прогнозе, искључује могућност да се Американци отворено и директно укључе у украјински грађански рат против ДНР  и ЛНР јер би то довело до сукова нуклеарних сила – САД  и Русије.

         Овој својој процени је додао: „Американцима то и није потребно. Украјински нацисти и сами раде своје што је Вашингтону потребно. Украјина је уништена, њена економија ликвидирана, а лов на наоружане бандите мораће да траје годинама. Све то постаје проблем Русије. Због чега би САД још и ратовале?”

         Ишћенко посебно наглашава да о рату у Украјини одлучује Вашингтон:

         „Кијевски политичари су америчке марионете које не могу ни започињати ни завршавати ратове. Они без америчких контролора не могу ни корак направити. А још се и боје. Јанукович је имао среће што је успео да побегне и остане жив. Ови који су сада у Кијеву немају куда да побегну”.     

         Ишћенко тврди да су САД заинтересоване да Украјина буде што више разорена и да што више њених грађана погине. Чак подвлачи да ће Американци учинити све што могу да се грађански рат прошири на целу територију Украјине.

Ростислав Ишћенко

Ростислав Ишћенко

Он сматра да Американци више нису у стању да своје интересе намећу помоћу „меке силе” и да су зато посегнули и за државним превратом и за грађанским ратом у Украјини.

„Сада се о будућности Украјине одлучује у директном геополитичком судару Русије и САД. Многи сада брину када ће Русија и Украјина опет имати пријатељске односе. То је погрешно. Ми смо један народ. Ако будемо тако приступали стварима – проблем „односа” престаје да постоји. Док год будемо градили односе „два народа” – ми ћемо се међусобно све више удаљавати. А Европска унија се може само прикључити победнику. Ако успе.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *