Вијести, Мишљења

ХРВАТСКА – Земља која се налази на европском дну

Социјализам је за Хрватску био „обећана земља“, јер је БДП годишње бележио раст од пет одсто, а од осамостаљења је износио свега 0,7 одсто. У последњих 13 година БДП се повећао свега 7,9 одсто и тако су Хрватску претекле све државе из круга социјалистичких земаља. Пољска је чак двоструко успешнија од Хрватске, а боље резултате бележе и Румунија и Бугарска.

У Хрватској већ осмо тромесечје пада БДП, више од 50 одсто младих нема посао, када је реч о извозу претекле су је Румунија и Бугарска, једино је по корупцији у самом европском врху. То су поразни резултати, у години када је Хрватска ушла у Европску унију и забележила још један рекорд. Наиме, ниједна земља до сада није у првој години чланства морала да плати чланарину вишу од износа који је повукла из фондова.

А Хрватска до сада практички није повукла ни евро! Како земљу чека следеће године враћање рекордно високих камата на кредите, на бубањ ће ауто-путеви, аеродром је већ у француској концесији, хотели на Јадрану су у већини случајева у власништву странаца, тако да од породичног сребра Хрватској готово ништа и није остало.

„Кукурику коалиција“ на половини мандата самозадовољно трља руке, као да је направљен значајни корак напред, показујући крајњи политички аутизам.

Понекад и дилетантизам, као у случају најновије одлуке Уставног суда да се укине радна обавеза лекарима који су у штрајку, јер се влада позивала на закон који већ годинама није на снази.

Тако се све врти укруг, а година која пролази једна је од најлошијих од времена распада бивше Југославије, јер је уз катастрофалне економске резултате дошло и до снажних политичких и идеолошких подела.

На удар на мањине, пре свега српску, напокон је реаговала и Европа, па је више од седамдесет посланика Европског парламента написало писмо у којем оштро критикује најављени референдум о ћирилици. Из дипломатских извора се сазнаје да је незадовољство Брисела због удара на мањине изузетно велико.

Хрватска је више него икада подељена на десницу и левицу, по многобројним питањима. Најбољи доказ за то је недавни успех референдума о браку, што је без сумње дало крила конзервативним круговима да наставе са скретањем Хрватске удесно.

Хрватски брод у ЕУропскојм мору?

Хрватски брод у ЕУропскојм мору?

ДРУГА ВРЕМЕНА

„Наша нам деца долазе дома измасакрирана робијањем, а нама који смо одрастали у неком другом времену пада на памет да узмемо ствар у своје руке и развалимо главе свим тим ‘менеџерима’ и ‘менаџерицама’ који се према нашој деци понашају попут есесоваца према Јеврејима“, пише књижевница Ведрана Рудан.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *