Вијести, Култура

Година књижевности у Русији

Владимир Путин: Сачувавши свој језик и књижевност, сачуваћемо се као земља

Москва, 30. јануар 2015.г.

„Рачунам на то да ће Година књижевности бити заиста широко обележена и у главном граду и у свим руским регионима, да ће помоћи да се у наш живот, и у живот омладине врати схватање лепе уметничке књижевности, и наравно, саме речи, и свих дивних могућности нашег матерњег руског језика који с правом спада међу најизражајније и најсликовитије језике света,“ – истакао је председник Русије В.В.Путин говорећи на вечери поводом отварања Године књижевности.

„Истина је, неки кажу, – истакао је председник, – да ради веће изражајности треба користити и неформалну лексику. Толстој није имао потребе за увођењем такве лексике, Чехов такође није имао потребу за тим, као ни Буњин. Али ви, књижевници, боље видите. Можда, да бисте се приближили народу, и то можете да дозволите, само по мом мишљењу, не у оквиру закона, то не треба уносити у закон.“

Владимир Путин

Владимир Путин

„Уверен сам у то да ће наши заједнички напори омогућити да се сачува најбоља традиција руске књижевности, да се учврсти њен ауторитет и утицај у свету.

Сачувавши своју културу, свој језик и књижевност, сачуваћемо се као нација, као народ, као земља. И хиљадугодишња Русија ће остати Русија,“ – истакао је Владимир Путин.

Са руског Марина Тодић

30 / 01 / 2015

Извор: Православље.ру

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *