Вијести, Фото и Видео

Флота као симбол једињења

Заједничка парада војних бродова Русије и Украјине била је главни догађај у обележавању Дана Ратне морнарице Русије и Дана морнарице Украјине у Севастопољу.

Свечаност је почела подизањем државних и застава ратних морнарица на бродовима у Севастопољском заливу. Професионални празник честитали су морнарима и ветеранима председници двеју држава.

Севастопољ. Летос била прослава годишњице Црноморске флоте.

Севастопољ. Летос била прослава годишњице Црноморске флоте.


Данашњи празник је од посебног значаја за Русију. Ове године славе јубилеј неколико флота: Балтичка – 310-ту годину, Северна – 80-ту и Црноморска – 225-годишњицу.
Према традицији, у основним местима базирања борбених бродова одржавају се поморске војне параде. Тако су се најзапаженија догађања одвијала у Североморску, Балтијску, Владивостоку.

У Севастопољу, главни гости свечаности били су председници Русије и Украјине – Владимир Путин и Виктор Јанукович. Бродови Црноморске флоте и Ратне морнарице Украјине пропловили су јединственим парадним поретком. Већ другу годину редом морнари две земље заједнички обележавају дан својих ратних морнарица. Веома симболично је то констатовао председник Русије Владимир Путин.

Симболично је да је центар свечаности постао Севастопољ. Управо овде, у Ахтијарском заливу пре 230 година је утемељена база за бродове црноморске ескадре. Данас, на војној паради сви пролазите у општем поретку, изражавајући чврстину и оданост начелима наших предака. Предака, који су вековима живели заједно, радили и бранили општу домовину, направили је снажном, великом и непобедивом.

Бродови Русије и Украјине не учествују само у заједничким парадама, него заједно врше патролу кримских обала. Своју борбену снагу бродови су приказали и грандиозној театрализованој представи. Шоу је укључио епизоде, које су приказивале развој флоте, а такође дејство борбених бродова, морске пешадије, рониоца и десанта.

Украјина и Русија били су и остају стратешки партнери, и заједнички решавају задатке повећања борбене моћи својих морнарица, рекао је на свечаности председник Украјине Виктор Јанукович.

Ми развијамо партнерске односе, одржавамо заједничке вежбе, измењујемо искуства, заједно обележавамо празнике и заједно поштујемо херојску прошлост. Уверен сам, да наша стратешка сарадња има велику будућност. Модернизација армије и ратне морнарице, изградња нових бродова и развој нових врста наоружања – ове задатке решавају обе наше стране. Убеђен сам да ту постоји огроман потенцијал за сарадњу.

Формирање Руске флоте започело је за време императора Петра I. А обележавање Дана ратне морнарице је почело од 1939. године.

Руска флота на Криму

Руска флота на Криму

На данашњи дан у саставу Ратне морнарице Русије налази се Северна, Тихоокеанска, Балтичка и Црноморска флота, као и Каспијска флотиља. Оне обухватају око 200 бродова, чамаца и 68 подморница. Према државном програму, до 2020. године Руска флота ће добити још 16 подморница и преко 50 бродова разне класе.

Ове године Русија и Украјина заједнички обележавају осим Дана ратне морнарице и 1025-ту годишњицу Кртштења Русије. Владимир Путин је изнео мишљење да овај догађај још више наглашава заједништво народа Русије и Украјине. „Имамо заједничке корене, културу и религију,- изјавио је у свом говору председник Русије. Наше крвне и духовне везе су нераскидиве“.

Председници двеју земаља учествовали су у свечаности освећења новог звоника Владимирске катедралне саборне цркве у Херсонесу Таврическом у Севастопољу.
По завршетку литургије, Владимир Путин и Виктор Јанукович су три пута ударили у звоно, које тежи готово 13 тона. У знак сећања на данашњи дан митрополит је поклонио пригодна сребрна звона вођама двеју земаља.

Извор: ГЛАС РУСИЈЕ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *