Вијести, Култура

Фестивал Белдокс у Сава центру отвара документарац о Едварду Сноудену

НЕКОЛИКО СВЕТСКИХ ПРЕМИЈЕРА – БИЋЕ ПРИКАЗАНО 40 ФИЛМОВА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ АУТОРА

  • Светске премијере на Белдоксу имаће и филмови „Странац изнутра“ Соње Бертучи (САД/Србија), „Јовица и његови зуби“ Тање Брзаковић (Србија), „Бити или не, Иван хити“ Бранка Лазића (Република Српска) и „Мајка“ Александра Ђорђића (Србија)

        ДОКУМЕНТАРАЦ „Цитизенфоур: Досије Сноуден“ редитељке Лауре Поитерас у копродукцији Немачке, САД и Велике Британије и српско-румунско остварење „Шума“ Синише Драгина отвориће осми Међународни фестивал документарног филма Белдокс у четвртак 7. маја у Сава центру у Београду.

        Директор фестивала Белдокс Младен Вушуровић рекао је данас на конференцији за новинаре да су фестивалске припреме и организација завршени и да су дистрибутери већ доставили копије у врхунском дигиталном формату за све пројекције.

         „То што су копије за све пројекције у врхунском дигиталном формату, за један нискобуџетни фестивал велико је достигнуће“, рекао је Вушуровић и додао да је репутација Белдокса у свету већ висока и да организатори имају разлога да буду задовољни.

        Од 7. до 13. маја на фестивалу ће бити приказано око 40 филмова, међу којима и остварења најновије продукције награђена на великим светским фестивалима, а како је најављено, биће одржано и неколико светских премијера.

        Вушуровић је најавио да ће на фестивалу гостовати немачки аутори Максимилијан Плето и Бруно Фриче, редитељка Регина Шилинг и протагонисткиња Адриана Алтарас и продуценти Грегор Штрајбер и Естер ван Месел.

        Директор Гете института у Београду Матијас Милер Виферих рекао је да ће на отварању фестивала бити приказан застрашујући документарац о Едварду Сноудену, шпијунској афери коју су његова открића изазвала и систему надзора сваког појединца, награђен Оскаром 2015.

Фестивал Белдокс у Сава центру отвара документарац о Едварду Сноудену

Фестивал Белдокс у Сава центру отвара документарац о Едварду Сноудену

„Документарци се не баве увек само историјским и културним темама, него и политиком и њеном свакодневном присуству“, рекао је Виферих и указао на значај и актуелност садржаја филмова који ће бити приказани на овогодишњем Белдоксу.

Светску премијеру на Белдоксу имаће музички документарац „Глобална радост“, редитеља Бруна Фричеа и продуцента Максимилијана Плетоа који је на фестивалу гостовао четири пута, а премијерно 2009. приказао и филм „Цена злата“.

На фестивалу ће бити приказана и српско-немачка копродукција о Марку Сладојевићу, правном заступнику Родована Караџића пред Хашким трибуналом, а после пројекције 8. маја у Дворани културног центра Београда биће организован разговор са ауторима.

Публици је препоручен и путописни документарац „Титовим наочарима“ немачке ауторке Регине Шилинг, снимљен по истоименом књижевном предлошку у Србији и Црној Гори.

Светске премијере на Белдоксу имаће и филмови „Странац изнутра“ Соње Бертучи (САД/Србија), „Јовица и његови зуби“ Тање Брзаковић (Србија), „Бити или не, Иван хити“ Бранка Лазића (Република Српска), „Мајка“ Александра Ђорђића (Србија).

У међународном програму биће представљени најзапаженији документарци са престижних светских фестивала и нова остварења живих легенди документаризма Сергеја Лознице, Џошуе Опенхамера, Михаела Мадсена.

Филмове из 32 земље одабрали су млади редитељи Огњен Главонић, Данило Николић и Хаџи Александар Ђуровић, а најбољи домаћи документарац изабраће жири који чине прошлогодишњи победник Белдокса редитељ Драган Николић, писац Мухарем Баздуљ, продуцент телевизије Н1 Игор Шањевић и англиста Гордана Вуковић Николић.

Бета

Извор: Факти.рс

Вијести о…: Српска култура и даље без културе? Зашто се културне манифестације у Србији одржавају без српског писма? Ко ту кога (не)поштује?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *