Вијести, Мишљења

EL PAIS: Долар ће даље губити позиције јер ће даље слабити америчка хегемонија

„САДАШЊИ ПАД ДОЛАРА ОДРАЖАВА СТРУКТУРНЕ ПРОБЛЕМЕ ФУНДАМЕНТА НА КОЈЕМ АМЕРИЧКА ВАЛУТА СТОЈИ”

  • Шпански економиста Мигел ИГЛЕСИЈАС: Обим глобалних доларских резерви већ се спустио испод психолошке границе од 60 одсто, а то је најгори показатељ од 1990-те. Са слабљењем војне и економске моћи САД – слаби и амерички монетарни систем. Највероватније ће се ствари надаље развијати овако: даљи пад долара уз истовремено јачање улоге кинеског јуана и евра, ако он успе да се учврсти

         ПОЗНАТИ шпански економиста Мигел Отеро Иглесијас – аналитичар Краљевског института „Елкано” – оценио је да је политика САД на Блиском Истоку погрешна и да је у току „смањивање легитимности долара као светске резервне валуте”.

         Та два фактора, написао је Иглесијас у листу El Pais, у стању су да доведу до „сумрака америчке хегемоније”.

         По његовој процени, лидерска позиција долара увелико слаби и зато опада удео америчке валуте у резервама централних банака широм света.

         Иглесијас је указао да се током 2014-те „обим глобалних доларских резерви већ спустио испод психолошке границе од 60 одсто, а то је најгори показатељ од 1990-те”.  У време када је америчка моћ била на врхунцу – резерве у доларима премашивале су 70 одсто.

         Иглесијас тврди: „Садашњи пад долара одражава структурне проблеме фундамента на којем америчка валута стоји… САД су – јер су биле „светски полицајац” – искористиле свој монопол на насиље као легитимну основу за отпочињање рата у Ираку. Исто су чиниле и у време глобалне економске кризе 2008-ме године. Али, управо су фијаско војне кампање у Ираку и колапс финансијског система нанели два најмоћнија удара по фундаменталним принципима хегемоније америчке валуте”.

         „Садашња политика Вашингтона на Блиском Истоку том региону такође доноси несреће и нестабилност. Истовремено – упозорио је Иглесијас – још више доводи у питање право САД да статус светског полицајца користе за одржавање позиција долара”.

Шпански експерт је подсетио да је Вашингтон – да би одржавао позиције долара – претходних година могао да од Јапана и Немачке тражи да коригују макроекономски курс, али то не може да тражи и очекује од Кине која не зависи од војне заштите САД. Па закључио:

„Пекинг већ себе сматра регионалним лидером који је у стању да прекине америчку хегемонију у Азији… Све у свему, са слабљењем војне и економске моћи САД – слаби и амерички монетарни систем. Највероватније ће се ствари надаље развијати овако: даљи пад долара уз истовремено јачање улоге кинеског јуана и евра, ако он успе да се учврсти”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *