Вијести, Мишљења

ДСС и Двери: Вучић продаје Телеком који може имати и €320 милиона профита годишње

НАЈАВИЛИ ФОРМИРАЊЕ ФРОНТА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ПРОДАЈЕ НАЈУСПЕШНИЈЕ ДРЖАВНЕ КОМПАНИЈЕ

  • МИЛИЦА РАДОВИЋ: „Није домаћински продавати такву компанију која испуњава све параметре успешног економског пословања, а против продаје Телекома постоје економски,стратешки и безбедносни разлози“
  • ЈАСМИНА ВУЈИЋ: Србији је наметнут концепт такозване неолибералне економије који је растурио српску привреду. Тај систем планира да преда стратешке ресурсе који се не смеју предати ако једна нација, држава, жели да буде самостална а то су – воде, плодно земљиште односно храна, енергетика и комуникациони ресурси
  • ДАНИЛО ТВРДИШИЋ: Ово није политичко већ стратешко питање за све у држави због чега ће Двери и ДСС створити широки фронт против продаје Телекома који би чинили стручњаци, синдикати, студенти, грађани…

ДЕМОКРАТСКА странка Србије и Покрет Двери, који се противе продаји Телекома, данас су најавили стварања фронта како би спречила најављена приватизација тог државног телекомуникационог предузећа.

Представници ДСС и Двери су на заједничкој конференцији за новинаре навели и да нема економских разлога за продају Телекома који успешно послује и представља стратешки ресурс државе.

Милица Радовић, потпредседница Демократске странке Србије, рекла је да је данашња, прва у низу конференција за медије на којима ће се говорити о штетности најављене продаје Телекома, јер је ово питање од највећег значаја за државу и све грађане.

„Није домаћински продавати такву компанију која испуњава све параметре успешног економског пословања, а против продаје Телекома постоје економски,стратешки и безбедносни разлози“.

Она је подсетила и на улогу Демократске странке Србије у јачању Телекома.

„Док је ДСС била на власти ово предузеће веома успешно пословало и ширило се на тржишта Републике Српске и Црне Горе. Такође, ДСС је 2011. организовао велику акцију против продаје, коју је хтела да спроводе Влада Демократске странке“. истакла је Радовић.

Она је нагласила да не постоји ниједан економски разлог да се прода компанија која годишње остварује од 120 до 130 милиона евра профита.

„Годишњи профит ће бити и већи када Телеком заврши са отплатом дугова које сада враћа“, нагласила је она.

Потпредседница ДСС је рекла да је основни разлог због чега Влада Србије продаје Телеком, њена обавеза према Међународном монетарном фону.

„Влада се у меморандуму са ММФ обавезала ће продати Телеком, како би се тржиште телекомуникација либерализовало. Међутим, нема отворенијег тржишта од овог и овај потез је неприхватљив. Ако продамо Телеком, ЕПС, земљиште, да ли ћемо постати кметови у сопственој држави“, упитала је Радовић.

Професорка Јасмина Вујић са Беркли Универзитета је нагласила да су бројни стручњаци против продаје Телекома, оцењујући да је на жалост Србији наметнут концепт такозване неолибералне економије који је растурио српску привреду.

Тај систем планира да преда стратешке ресурсе који се не смеју предати ако једна нација, држава, жели да буде самостална а то су – воде, плодно земљиште односно храна, енергетика и комуникациони ресурси, рекла је Вујић.

Она је упозорила је би продаја државног телекомуникационог предузећа довела до отпупштања великог броја радника Телекома, али и запослених у домаћем сектору информационих и телекомуникационих технологија.

Члан старешинства Двери Данило Тврдишић је оценио да се целокупна политика Владе своди на само две економске мере, распродаја и задуживање.

„Сада најављују продају најпрофитабилније српске компаније, што је искључиво у интересу странаца и одржавања ове власти још који месец дуже, а против интереса грађана“, рекао је Тврдишић.

Према његовим речима, профит Телекома на годину дана износи око 125 милиона евра и при крају је да се врати кредит узет за куповини Телекома Републике Српске, после чега ће годишњи профит бити преко 320 милиона евра са тенденцијом сталног раста.

Данило Тврдишић, Милица Радовић и проф. др Јасмина Вујић

Тврдишић је закључио да ово није политичко већ стратешко питање за све у држави због чега ће Двери и ДСС створити широки фронт против продаје Телекома који би чинили стручњаци, синдикати, студенти, грађани…

(сајт Демократске странке Србије)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *