Вијести, Мишљења

Доњецка Република не сме пропустити прилику да ослободи Мариупољ, Славјанск и Краматорск

МОСКВА МОРА КОНАЧНО ПРИСИЛИТИ КИЈЕВ ДА СЕ НЕ ОБРАЋА
ЊОЈ ВЕЋ ДОЊЕЦКУ И ЛУГАНСКУ

  • Русија, ДНР и ЛНР треба да прогласе да су договори из Минска прекршени од стране Кијева и да се морају обавити нови преговори. Другим речима: да је потребан нови споразум у којем ће бити назначена нова линија раздвајања војски
  • Из тог новог споразума треба избацити ужасну тачку о предаји контроле над целом границом Кијеву. Она представља највећу претњу
Пише: Сергеј МАРКОВ, проректор московске Академије „Плеханов“

        НАКОН што је постало јасно да офанзива ВСУ (Оружаних снага Украјине) није успела, а да се контраофанзива снага Доњецке Републике успешно развија – Кијев се обратио Москви са предлогом да се врате договорима из Минска.

        Предложио је да за два дана стуупи на снагу прекид ватре. За пет дана да се повуче тешко наоружање. А за 21 дан да се обезбеди разграничење на линији од 13. новембра. Ово се појавило на сајту украјинског Министарства спољних послова.

        Какви преваранти, мој Боже.

        Сада не смемо журити:

        1. Кијев ово предлаже Москви, а требало би да предлаже Доњецку. Морамо коначно присилити Кијев да се директно обраћа Доњецку и Луганску.

        2. Док се Кијев одлучује на директне преговоре са Доњецком, не треба заустављати офанзиву, већ ослободити и села, и Счастје, и Дебаљцево, и Мариупољ, и Славјанск, и Краматорск.

        3. Потом захтевати разграничење не по линији од 13. новембра, већ по линији у моменту новог примирја.

        4. Треба прогласити да су мински договори прекршени од стране Кијева, обавити нове преговоре и ићи на нови споразум, у којем ће бити назначена нова линија раздвајања војски.

        Треба избацити из споразума ужасну тачку о предаји контроле над целом границом Кијеву. Она више од свега представља претњу. Ако се то не уради, те договоре ће Новоросија тешко моћи да испуни.

        5. Треба унети тачку о заједничком емитовању тв-програма. Доњецк ће имати руске канале, што ће одвојити део становништва Украјине од зомбирања украјинске државне пропаганде.

        Кијев се преко Министарства спољних послова на Крстовдан ноћу, након почетка контраофанзиве ДНР, обратио Москви са молбом свима да прекину ватру и повуку тешко наоружање. Али Кијев не ратује с Русијом, него са Донбасом.

        Зато преговоре украјинска власт треба да води са Доњецком и Луганском. Стога, Москва треба да пошаље Кијеву три слова – ДНР. И да ради то константно.
        У међувремену, из Мариупоља на Крстовдан ноћу су почели да беже званичници, као и тзв. украјински активисти, тј. националисти који су подржавали терор Кијева према народу Донбаса.

Доњецка Република не сме пропустити прилику да ослободи Мариупољ, Славјанск и Краматорск

Доњецка Република не сме пропустити прилику да ослободи Мариупољ, Славјанск и Краматорск

Још увек није јасно да ли ће Мариупољ бити ослобођен, али бежанија је већ почела.

Превео: Срђан Ђорђевић

Взгляд

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *