Вијести, Култура

Чувари српског језика и ћирилице!

Гацко: Средњошколци обиљежили Међународни дан матерњег језика

22.2.2019. године у просторијама СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко по први пут
је обележен Међународни дан матерњег језика.

Ученици IV Г2 су одржали јавни час током ког су на шаљив и поучан начин
истакли основне језичке недоумице. У сарадњи са својим професорима, Јованом Петковић и Анђелином Никчевић, подсетили су колико се недовољно води брига о писмености и правопису.

„Први пут у историји постојања, СШЦ „Перо Слијепчевић“ јавним часом обиљежава Међународни дан матерњег језика. Покушавамо да будемо ти који ће допринијети расту српског језика, а не његовом унижавању. Ту борбу водимо свакодневно, а опредијелили смо се да та борба буде потпомогнута и овим јавним часом. Скренула бих пажњу и на етичку норму, која је угрожена једнако као и правоговорна норма и правописна норма. Те ствари иду заједно. Када језику вратимо етичко достојанство, моћи ћемо да радимо и на практичним стварима“, истакла је Анђелина Никчевић.

Вредни ученици овог одељења су обрађивали и проблем неписмености. Као и претходних година израдили су паное, изложили и приказали проблем на различите начине. Идеје и рјешења до којих су дошли образложили су подацима истакнутим у школском холу.

Оно што је посебно привукло пажњу су степенице које воде до школских кабинета. Осликали су их језичким недоумицама и грешкама које се најчешће праве и правилним одговорима. Леп начин да се учи и успутно и скрене пажња и посетиоцима и ђацима, па и професорима.

„Политика коју су ученици заступали кроз овај пројекат је координација надлежних институција и појединаца у циљу трајног образовања. Дакле, описмењавање траје читав живот, није то само нешто што се завршава у основној или средњој школи. На факултету та правила заборављамо и због тога сматрамо да требамо вршити стално образовање и путем школе и путем медија“, закључила је Јована Петковић.

Осим професора, припрему радова је потпомогла и Општина Гацко.

Изузетно леп пример како заједничким снагама може да се организује и спроведе у дело користан образовни садржај. Ученици су припремили програм и израдили приказана остварења. Професори и одговорни из заједнице су им помагали. Млади су били они који нас уче. Одржали су и јавни час свима нама како се брине о српском језику, српској ћирилици и чува културно наслеђе.

Чувари српског језика и ћирилице

Чувари српског језика и ћирилице

Хвала им. Желимо им још много оваквих подухвата.

За Чуваре ћирилице Невена Татић Карајовић

Подаци преузети са мрежне поставке Општине Гацко

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *