Вијести, Мишљења

ЧОМСКИ: Запад тера Русију на зближавање са Кином, ШОС може стићи и до Турске

„ЗАПАДНЕ ДРЖАВЕ НИСУ У СТАЊУ ДА ИЗОЛУЈУ РУСИЈУ, АЛИ МОГУ ДА ЈОЈ НАНЕСУ ОЗБИЉНУ ШТЕТУ, ШТО ВЕЋ И РАДЕ…“

        САДАШЊА политика западних држава тера Русију да се зближава са Кином – оценио је водећи амерички независни интелектуалац Ноам Чомски.

         „Запад није у стању да изолује Русију, али може да јој нанесе озбиљну штету. Он је то већ почео да ради, он ће то и урадити. А то Русију присиљава да се окреће Истоку и да успоставља још тешње односе са Кином“ – нагласио је Чомски.

        Он је истовремено указао да се појачава и конфронтација из међу САД и Кине и да је њено нарастање саставни део плана „окретања Азији и Пацифику“ који је објавио Барак Обама.

        Иза тога плана се крије намера Вашингтона да се војно врати у Азију. То је разлог – подвукао је Чомски – што Вашингтон у трговинско-економско Транспацифичко партнерство позива практично све источноазијске земље осим Кине.

        Тиме САД настоје, уверен је Чомски, да државе-чланице тог „партнерства“ вежу за своју нову војну стратегију и да их учине макар њеним „економским партнерима“.

        Чомски је посебно упозорио: да ће се САД – због санкција уведених против Русије, поготово ако даље буду пооштраване – суочити са сусретним и парирајућим курсом у виду оснажене и проширене ШОС.  

Ноам Чомски

Ноам Чомски

Амерички филозоф и публициста сматра да ШОС може почети „поход по Азији“ и да може „усисати“ не само Турску, него и неке европске и западноевропске земље. На крају стићи и до Немачке, са којом Русија има „старе и тесне контакте“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *