Вијести, Мишљења

ЧОМСКИ: Америка почива на робовласништву и истребљењу Индијанаца

„АМЕРИЧКО ДРУШТВО ЈЕ ВЕОМА РАСИСТИЧКО“ – УПОЗОРИО СВЕТСКИ ПОЗНАТИ НАУЧНИК

  • Роналд Реган је био – нагласио је Ноам Чомски – екстремни расиста и то није крио. Читав такозвани рат против дроге створен је да онемогући мушком делу црначке популације, а све више и женском делу, као и хиспанском становништву, да постану део америчког друштва

        АМЕРИЧКИ професор Ноам Чомски изјавио је да би било веома значајно кад би протести у америчком граду Фергусону, покренути због убиства ненаоружаног младог Афроамериканца које је починио бели полицајац, прерасли у покрет против расизма и за успостављање друштвене правде.

        То би било веома значајно, с обзиром на то да су робовласништво и истребљење староседелачког становништва основни принципи на којима је основана Америка, рекао је Чомски, а пренео сајт РТ.

       Чомски, професор лингвистике на Технолошком институту у Масачусетсу, рекао је у интервјуу телевизијској станици ГРИТтв да догађај у фергусону и протести широм САД који су проистекли из тог догађаја показују како су међурасни односи у САД веома мало напредовали од завршетка америчког Грађанског рата.

         „Америчко друштво је веома расистичко. То је прилично шокантно“, истакао је Чомски.

        Он је додао да је требало да амандмани на амерички Устав ослободе Афроамериканце, што се и догодило, али само на период од десет година, а онда је државама на америчком југу, где је пре тога робовласништво било највише укорењено, дато право да раде што год желе.

         „Те државе су криминализовале црначко становништво и створен је нови облик ропства. Затвори су постали пуни Афроамериканаца, углавном мушкараца, а они су постали савршена радна снага, много боља од робова“, рекао је амерички професор.

Ноам Чомски

Ноам Чомски

Он је додао: „Роналд Реган је био екстремни расиста и то није крио, али је читав такозвани рат против дроге створен да онемогући мушком делу црначке популације, а све више и женском делу, као и хиспанском становништву, да постану део америчког друштва.“

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *