Вијести, Култура

Ћирилица – архитектура писма Дарка Новаковића

БЕОГРАД -Изложба „Ћирилица – архитектура писма“ Дарка Новаковића биће отворена вечерас у Галерији Графички колектив, а на њој аутор ће приказати могућност употребе ћирилице и иницијалних писама, превасходно у графичком дизајну.

Изложба се састоји из неколико сегмената. Један део чини 12 ћириличних писама (мала и велика слова, знакови интерпункције и бројеви), а примена тих писама илустрована је одломцима из текстова Душка Радовића, Арчибалда Рајса, Емброуза Бирса, Борисава Радовића, Радјарда Киплинга, Мирослава Антића…

Други део изложбе представља десет иницијалних, верзалних слова и тај сегмент поставке оживљен је моделима ћириличних слова, магнетима, букмаркерима, мајицама и качкетима са апликацијама, као и штампани текстил са ћириличним мотивима, што указује да нема ограничења у примени ћириличног писма.

Дарко Новаковић завршио је 1974. Академију за примењену уметност, класа проф. Милоша Ћирића. Ликовно и графички је уређивао дневне листове и часописе у земљи и иностранству.

Ћирилица - архитектура писма Дарка Новаковића

Ћирилица – архитектура писма Дарка Новаковића

Добитник је награда „Захарије Орфелин“ Књижевне омладине Новог Сада и плакете УЛУПУДС-а чији је члан. Такође, овај уметник је члан и друштва „Култура ћирилице“. Уредник је часописа за савремену светску књижевност „Писмо“, затим „Руског алманаха“ и „Мостова“.

Изложба у Графичком колективу ће трајати до 22. новембра.

Извор: РТВ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *