Вијести, Живот и Здравље

Чињенице које нисте знали о лубеници

Не постоји боља асоцијација за љето од лубенице. Ријетко ко је не воли, она је слатка, освјежава и доноси прелијепе боје на наш тањир.

Међутим, поред сјајног укуса, дивног мириса и аутентичних боја, лубеница има и многе здравствене добробити за наш организам. „Лубеница садржи дијетална влакна која су добра за дигестивни систем али и калијум, минерал који снижава притисак“, каже Синитија Сас, нутриционисрта.

У свијету, јул је мјесец лубенице. Иако смо ми навикли да једемо лубенице у августу, посљедњих година стижу већ крајем прољећа.

Садржи више ликопена од сировог парадајза

У само једној шољици, лубеница има 1.5 пута више ликопена него у огромном свјежем парадајзу. Ликопен је јак антиоксидант и зауставља слободне радикале да уништавају ћелије које штете нашем имуном систему.

Ликопен, који се најчешће налази у црвеном воћу и поврћу, помаже у борби против срчаних болести и неколико врста рака.

Сок од лубенице ублажава бол у мишићима

Једна шпанска студија открила је да пијење сока од лубенице може да помогне свима који имају упалу мишића од вјежбања. Спортисти који су јели око пола килограма лубенице, сат времена прије вјежбања имали су мање проблема с боловима у мишићима и нижи пулс током дана.

Лубеница садржи цитрулин који појачава рад артерија и снижава крвни притисак. Истраживачи из Тексаса на лубеницу гледају као на природну вијагру.

Лубеница је воће и поврће

Као и свако воће, лубеница је плод засађене биљке и има слаткас укус. Међутим она такође води поријекло од тикве и породице биљака зване Cucurbitaceae.

Лубеницу чини 95 одсто воде

Лубеницу чини 95 одсто воде

Препуна је воде

У питању је воће које озбиљно хидрира. Она је 91.5 посто заправо вода. Ово је важно обзиром на то да знате колико је дехидратација лоша за ваше здравље. Жене с благом дехидратацијом имају болне главобоље, лошу концетрацију у промjене расположења.

Лубеница може бити и жута изнутра

Иако је тешко повjеровати да када отворите лубеницу може да вас дочека жута боја, постоји и „кримсон свит“, лубеница са сунцем изнутра. Она је слађа и има укус меда. Иако су споља скоро исте, разликује их унутрашњост.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *