Вијести, Путовања

Чешки Крумлов – место из бајке

У јужном делу Чешке Републике, у горњем току реке Влтаве, сместио се градић Чешки Крумлов. Чим закорачите на територију овог бајковитог градића, преплавиће вас осећај опијености, и на тренутак заборавићете где се налазите. Мућните главом и запитајте се да нисте можда постали јунак неке симпатичне бајке са, наравно, срећним крајем.

слика1

Чешки Крумлов један је од најочуванијих старих градова Чешке, због чега се налази на УНЕСЦО-вом списку светске баштине. Иако на први поглед све куће изгледају као да су тек саграђене, не верујте првом утиску: оне су обновљене, али већина је саграђена у 16. и 17. веку. Око 14.000 становника овај преслатки градић назива својим домом, који се простире на површини од 22 км2.

слика2

Подручје града било је насељено још у праисторији, али се под именом који је и нама данас познат, појављује 1230. године. Како легенда каже, име града потиче од немачког израза „Крумме Ауе“, што се може превести као „кривудава пољана“. Име града долази од природне топографије места, нарочито од кривудавог меандра уз реку Влтав.

Чешки Крумлов једно је од најпопуларнијих места, које привлачи својом прелепом архитектуром и многобројним уметничким делима смештеним у старом делу града и Крумловском дворцу. Познат је и као културни центар, јер је током године домаћин неколико манифестација и фестивала. Најпознатији је „Фестивал петолисне руже“.

слика3

Оно што у граду доминира је Крумловски дворац, који је саграђен у готском стилу од стране феудалних господара нешто пре 1250. године. Ово је други по величини дворац у Чешкој (први је прашки дворац Храдчани), а у односу на град необичајено је велики. Због своје архитектуре, културне традиције и величине, Крумловски дворац спада у водеће најзначајније знаменитости централне Европе. Његова изградња трајала је од 14. до 19. века, а врло добро је очуван оригинални изглед. 1963. године дворац је постао национални споменик, а 1992. је уписан на УНЕСЦО-ву листу Светске културне баштине. У саставу дворца налази се барокни театар са бином, који се користи само три пута годишње, због своје старости.

Крумловски дворац фото: ЦхрисYункер/флицкр.цом

Крумловски дворац фото: ЦхрисYункер/флицкр.цом

Градска здања и споменике већином карактеришу стилови готике, ренесансе и барока. У Чешком Крумлову налази се музеј Егон Шиле, аустријског сликара који је живео у овом граду, и готичка црква Св. Вида. Градња цркве започета је 1407. године, а радови на њој трајали су неколико векова. Црква Вида осликана је изузетно вредним фрескама.

Невероватна лепота Чешког Крумлова привукла је и бројне режисере, па су на његовим улицама снимани многи филмови (Хостел, Иллусионист, Траумстадт). У граду се налази и чувена пивара Еггенберг.

Извор: Блиц

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *