Вијести, Култура

Беседа и уручење Змаjеве награде на Дан Mатице српске

НОВИ САД – Матица српска у Новом Саду обележиће данас 189. годишњицу оснивања, традиционалном Свечаном седницом на којој ће бити одржана беседа и уручена Змајева награда за поезију.

Беседу „Знамења Другог српског устанка“ одржаће др Радомир Ј. Поповић, а Змајеву награду за најбољу песничку књигу објављену на српском језику протекле године примиће Гојко Ђого за збирку песама „Грана од облака“, у издању новосадског „Орфеуса“.

О награђеној књизи говориће Ђорђо Сладоје, а стихове из награђене збирке казиваће драмски уметник Гојко Шантић.

Свечаност поводом Дана Матице српске почиње у 19 сати.

Дан Mатице српске

Та најстарија српска књижевна, културна и научна институција основана је у Пешти 1826. године, у време ослобађања Србије од вишевековне турске власти и јачања свести о потреби да се српски народ у пуној мери укључи у савремене европске токове, уз очување националног и културног идентитета.

Деловање Матице српске од почетка је било усмерено на представљање српске културе у Европи а с друге стране на просвећивање народа, па је у том циљу развијена богата издавачка делатност, чија је основа била чувени Летопис, покренут 1824. године а који излази и данас.

Матица српска

Матица српска

Матица српска је 1864. године пресељена из Пеште у Нови Сад, који је од тада назван Српском Атином, јер се сматрало да су се око Матице српске окупљали најобразованији и најмудрији људи.

Данас Матица српска има око 2.000 сарадника, који су укључени у више десетина научних и развојних пројеката, у оквиру њених седам одељења.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *