Вијести, Култура

Београдски „Хенри Шести” освојио Турску

Бурса – Да се добар глас далеко чује уверили смо се прексиноћ у Турској. У препуној сали престижног државног позоришта „Ахмет Вефик паша” у Бурси гостовала је  представа „Хенри Шести” В. Шекспира, у режији Никите Миливојевића и у извођењу ансамбла Драме Народног позоришта из Београда, коју још од премијерног извођења, 11. маја 2012. у Шекспировом Глоб театру у Лондону, а у оквиру „Културне олимпијаде”, бије глас да је „представа изузетних уметничких вредности”.

Део екипе „Хенрија Шестог” са редитељем Никитом Миливојевићем на сцени позоришта „Ахмет Вефик паша”

Део екипе „Хенрија Шестог” са редитељем Никитом Миливојевићем на сцени позоришта „Ахмет Вефик паша”

Управо из тих разлога организатори Првог интернационалног фестивала театара балканских земаља у Бурси без двоумљења су, како су нам потврдили на лицу места, пожелели да својој публици представе београдско читање Шекспировог „Хенрија Шестог”.

Наступу београдског „Хенрија Шестог” у Бурси присуствовао је Данило Вучетић, амбасадор Републике Србије у Анкари, Слободан Радета, аташе за културу, и Сандра Вујиновић, српски конзул у Истанбулу.

– Република Србија придаје велики значај културној сарадњи са Турском, уз економску и политичку. Сматрамо да обострана размена уметника треба да добије на интензитету, о чему смо управо разговарали са челницима државног позоришта „Ахмет Вефик паша”. У плану је протокол о сарадњи између националних позоришта и библиотека. У Турској постоји велико интересовање за сарадњу са културним институцијама са Балкана, а Србија им је водећи партнер у тој комуникацији, рекао нам је прексиноћ амбасадор Данило Вучетић.

Поред домаћина, на овом позоришном скупу своју уметничку енергију размениле су и театарске трупе из Хрватске, Бугарске, Македоније, Грчке и Румуније.

На ову својеврсну турску позоришну авантуру, ансамбл Драме националног театра, који је увек спреман за нове сценске изазове, кренуо је још у уторак ујутро. Најпре авионом из Београда до Истанбула, а онда аутобусом, па трајектом преко Мраморног мора у трајању од десет и више сати.

Аутентичне грађевине града Бурсе, смештеног на северозападу Турске, у региону Мармара, који красе многобројни паркови, егзотичне фонтане, али и оријенталне грађевине, освојиле су нас на први поглед.

Гостовање Народног позоришта из Београда у Бурси представља продужетак успешних односа са културним институцијама у Турској који трају од 2003. године, када је потписан протокол о сарадњи са турским државним театрима.

У међувремену, потписан је протокол о сарадњи са Анкарском државном опером и балетом, драмска представа „Хамлет”, у режији Иване Вујић, гостовала је у Адани, а Народно позориште је на својој сцени угостило Кочаели градско позориште са „Генералном пробом самоубиства” Душана Ковачевића, у инсценацији Нурулаха Тунџера.

Хаџи Ненад Маричић надахнуто је прексиноћ тумачио лик Хенрија Шестог у овој јединственој Шекспировој трагикомедији са елементима гротеске. Своје сценско умеће мајсторски су дочарали и остали чланови екипе предвођени искусним Предрагом Ејдусом, Танасијем Узуновићем, Бранко Јеринићем.

Оријентални шарм позитивно је деловао и на Бориса Пинговића, Небојшу Кундачину, Слободана Бештића, Александра Срећковића, Павла Јеринића, Бојана Кривокапића и Јелену Ђулвезан да своју уметничку енергију без резерве поделе са турском публиком. У представи су наступили и музичари Бора Дугић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Слободан Продановић (хармоника).

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *