Вијести, Мишљења

Алексеј Пилко: САД користе убиство Бориса Њемцова за мешање у унутрашње ствари Русије

САД не искључују могућност ширења такозваног Магнитског списка у вези с убиством руског политичара Бориса Немцова. По мишљењу политиколога Алексеја Пилка, САД једноставно користе ову трагедију да би достигле своје политичке циљеве.

Помоћник државног секретара САД за питања Европе и евроазије Викторија Нуланд изјавила је 4. марта да САД не искључују могућност ширења такозваног списка Магнитског у вези с убиством опозиционог руског политичара Бориса Немцова. Према њеним речима, списак ће бити допуњен ако истрага о погибији не буде одговарала „међународним стандардима“.

„Закон Магнитског“ усвојен је у децембру 2012, а у априлу 2013. године Министарство финансија САД почело је да саставља спискове руских грађана којима се уводе санкције. Тренутно су на том списку 34 породице. Закон предвиђа визне и економске санкције.

Алексеј Пилко: САД користе људску трагедију као изговор за мешање у унутрашње ствари Русије

„Реч је о притиску на Русију и о томе да се демонстрира однос према питању људских права, при чему је он пристрасан. Вашингтон иначе не испуњава те стандарде, он ће у свом стилу, с одређеном периодичношћу, избацивати у информациони простор неки скуп теза, односно испразних оптужби о томе да се у Русији не поштују људска права“, рекао је за Спутњик политиколог, директор Евроазијског комуникационог центра Алексеј Пилко.

Према његовим речима, САД су раније извеле закључке о убиству Бориса Немцова, те их резултати истраге мало интересују.

„Цела ситуација у вези с Немцовим, све изјаве које дају амерички званичници, а пре свих Нуландова, говоре о томе да они ништа не прате и не намеравају да прате, све своје закључке донели су раније — о томе да је ‘крвави режим’ уништио опозиционог делатника и да се у Русији погоршава политичка ситуација“, сматра Алексеј Пилко.

Алексеј Пилко: САД користе људску трагедију као изговор за мешање у унутрашње ствари Русије / Фото: vostok.rs

Алексеј Пилко: САД користе људску трагедију као изговор за мешање у унутрашње ствари Русије / Фото: vostok.rs

САД притом, сматра Пилко, годинама примењују разрађену праксу мешања у послове других земаља.

„То је САД потребно да би пратили своје циљеве на међународном попришту: оцрњивати Русију као земљу и делатност њеног политичког руководства. САД једноставно искоришћавају људску трагедију као изговор за мешање у унутрашње послове. То је, нажалост, стандардна пракса, коју Вашингтон примењује не само у Русији него и у другим земљама“, закључио је политиколог.

vostok.rs

Извор: Искра

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *