Вијести, Култура

„АЛАТ-СВИСЛАЈОН“ чувар традиције и културне баштине

ТРЕБИЊЕ, 24. НОВЕМБРА /СРНА/ – Градско културно-умјетничко друштво /ГКУД/ „Алат-Свислајон“ Требиње одржало је годишњи концерт на коме су игром и пјесмом доказали да остају вјерни чувари традиције и културне баштине Херцеговине, те најбољи промотери града Требиња.

Куд Алат-свислајон

Куд Алат-свислајон

Великом броју љубитеља народних игара у требињском Дому културе, чланови „Алата“ представили су се богатом кореографијом, а премијерно је изведена „Херцеговачка свадба“ и „Глуво гламочко коло“ у коме су приказани раскош ношњи и енергија херцеговачке младости што је пропраћено бурним аплаузима.

Овим наступом „Алат“ је показао да заслужно носи титулу не само најбројнијег већ и једног од најуспјешнијег фолклорног ансамбла у Европи, који је препознатљив и по многобројним хуманитарним концертима, те добровољном давалаштву крви.

Предсједник ГКУД „Алат-Свислајон“ Требиње Драган Мијовић истакао је да овај град може да буде поносан јер 57 година у њему с великим успјехом дјелује и ради једна културна институција која је понос не само Требиња, већ и цијеле Херцеговине и Републике Српске.

Он је истакао да је 44. наступ „Алата“ у овој години поклон суграђанима у знак захвалности на вјерном праћењу и подршци без које не би могли да опстану, те подсјетио да су наступали у многим
градовима Републике Српске, Србије, Црне Горе и иностранства гдје су освојили многобројне награде и признања на међународним и интернационалним фестивалима фолклора.

Мијовић је рекао да о популарности овог друштва говори и податак да је у овој години уписано нових 90 чланова, чиме је „Алат“ са укупно око 500 чланова постао најбројнији фолклорни ансамбл не само на простору бивше Југославије и Балкана, већ и Европе.

Током концерта је истакнуто да највећу подршку „Алату“, између осталих, пружају Епархија захумско-херцеговачка и приморска, град Требиње, Електропривреда Републике Српске, Хидроелктране на Требишњици, „Свислајон“, те друга предузећа и појединци.

На концерту су се представили Народни оркестар и пјевачка група „Нагоркиње“, а међу многобројним посјетиоцима биле су и делегације братских и пријатељских друштава из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

 

 (Срна)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *