Вијести, Технологија и Наука

Због чега није паметно украсти Теслу С?

Тесла С је софистициран луксузни електрични аутомобил који углавном није интересантан лоповима. Међутим, за кратко вријеме у Калифорнији су се догодиле двије крађе овог возила које су привукле пажњу медија.

Због чега није паметно украсти Теслу С?

Лопов који јепочетком јула украо Теслу С из продајног салона у Лос Анђелесу настрадао је након што је аутомобил током полицијске потјере при великој брзини ударио у стуб и преполовио се.

Најновији случај крађе догодио се у Сан Дијегу, а у поређењу са претходним инцидентом, може се рећи да су лопови у овом случају имали „среће“ – завршили су иза решетака, али неповређени.

Овог пута, полицији је посао био олакшан захваљујући савременој технологији.

Када је власница, Схахин Пирани, схватила да јој је возио украдено, прво је побјеснела, да би се затим сјетила Теслине апликације која јој омогућава да преко iPhone уређаја прати тренутну локацију, правац кретања и брзину аутомобила.

Убрзо је на екрану смартфона могла да види да се њен Тесла С налази само неколико блокова даље, али и да се креће брзином од 160 km/h. Иако јој апликација омогућава да даљинским путем деактивира мотор возила, то није могуће учинити док се аутомобил креће.

Ипак, захваљујући овој апликацији, полиција је добила потребне информације о томе гдhе се Тесла С налази и у ком смhеру се креће, па им није било тешко да га 20 минута касније зауставе и ухапсе лопове.

Технологију за праћење украдених возила помоћу GPS-а користе и неке друге аутомобилске компаније, а слични уређаји могу да се набаве и у слободној продаји и накнадно уграде у аутомобиле.

На примjер, Мерцедес може да лоцира украдено возило помоћу система mbrace2, док General Motors у својим моделима нуди OnStar систем, који осим што проналази аутомобил спречава да лопов поново стартује мотор када се возило једном заустави.

Постоји и функција која омогућава да се украдени аутомобил успори даљинским путем, али је она доступна само у сарадњи са полицијом, приликом потjере за лоповом.

Због чега није паметно украсти Теслу С?

Због чега није паметно украсти Теслу С?

На америчком тржишту може се набавити и систем LoJack, а предност ове технологије је што уређај аутоматски шаље поруку власнику у тренутку када је његов аутомобил украден.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *