Вијести, Технологија и Наука

Више од 16 одсто PC и даље користи Windows XP

Више од 16 одсто свих корисника персоналних рачунара (PC), који су пристали да дају податке произвођачу антивирусних софтвера Касперски, у јуну ове године су још радили на компјутерима с инсталираним оперативним системом Windows XP.

Више од 16 одсто PC и даље користи Windows XP

Резултат је добијен током истраживања о употреби оперативног система Windows и његовим рањивим тачкама, које представљају ризик по безбједност информација, а анкету су спровели стручњаци компаније Kaspersky Lab овог љета међу корисницима њених антивирус производа у свакој земљи.

Корисници чији компјутери раде на застарјелим оперативним системима или имају инсталиране застарјеле верзије софтвера ризикују нападе злонамјерних програма који користе рањивости система.

Вијетнам је, како је наведено у саопштењу компаније Kaspersky, на првом мјесту са 38,79 одсто корисника који и даље преферирају XP, потом Кина са 27,35 одсто, Индија са 26,88 одсто и Алжир са готово четвртином корисника (24,25 одсто) који остају вјерни легендарном оперативном систему.

Отприлике један од пет рачунара који су заштићени производом компаније Kaspersky Lab и даље раде на Windows XP у Италији, односно 20,31одсто, и у Шпанији 19,26 одсто. У САД свега 4,52 одсто још користи XP.

Иако је техничка подршка за XP прекинута тек у априлу ове године, он је из продаје повучен још 2010. године. Ово, међутим, није имало много утицаја на његову популарност.

Према подацима Kaspersky Lab из јуна 2011, годину дана након прекида продаје 48,86 одсто корисника и даље је користило Windows XP. Популарност XP-а смањивала се за десетак процената сваке године, и у јуну 2014. је спао на 16,37 одсто.

На овај пад нису претјерано утицали спољњи догађаји који су могли да га убрзају, као што је појављивање Windows 8.1 у октобру 2013. године или прекид проширене подршке за Windows XP.

Штавише, најновији оперативни систем компаније Microsoft Windows 8.1 је у јуну 2014. имао тржишни удио од само 7,22 одсто. То је за проценат боље него што је његов претходник, Windows 8, имао у истој фази, од краја октобра 2012. до јуна 2013. године, Windows 8 је био инсталиран на 6,22 одсто компјутера корисника Kaspersky Lab производа.

Више од 16 одсто PC и даље користи Windows XP

Више од 16 одсто PC и даље користи Windows XP

„Статистички подаци KSN – (Kaspersky Security Network) показују да се епоха XP-а коначно приводи крају. Ипак, значајан дио корисника и даље употребаљава овај застјарели оперативни систем. Microsoft је прекинуо његово одржавање, што значи да произвођач више неће објављивати сигурносна ажурирања или закрпе за рањиве тачке које можда још постоје у систему. Уколико би програмери вируса пронашли такву рањиву тачку, то би представљало претњу за кориснике XP-а“, рекао је вођа тима за истраживање рањивих тачака у компанији Kaspersky Lab, Вјачеслав Закоржевски.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *