Вијести, Технологија и Наука

У Русији завршен пројекат суперносача авиона на атомски погон

ДОБИО ЈЕ ИМЕ „ШТОРМ” А ЊЕГОВА МАКЕТА БИЋЕ ИЗЛОЖЕНА НА ПОМОРСКОМ САЈМУ У С. ПЕТЕРБУРГУ

  • Моћи ће да аутономно плови 120 дана. Има ће посаду од 4.000-5.000 људи, а моћи ће да извршава задатке при висини таласа до девет метара. Носиће 80-90 борбених авиона и хеликоптера различите намене, плус реактивне авионе за радарско извиђање и хеликоптере Ка-27

          ПРОЈЕКТОВАЊЕ новог тешког вишенаменског суперносача авиона „Шторм” завршено је у Државном научном центру „Крилов”, наводи агенција ТАСС.

          По речима директора тог научног центра Валерија Пољакова, нови брод ће моћи да извршава најразличитије задатке далеко од поморских база јер ће бити способан да уништава копнене и морске мете противника помоћу сопственог наоружања и авиона из ваздушне групе, као и да обезбеђује сопствену противваздушну одбрану.

          Главно конструктивно „изненађење” носача авиона је могућност замене стандардног мотора, којим је опремљен, атомским.

          Габарити и карактеристике брода су: депласман: 90-100 хиљада тона, дужина: 330 м, ширина 40 м, газ: 11 м, максимална брзина: 30 чворова, брзина пловидбе: 20 чворова, аутономност: 120 дана. Импресивна је бројност посаде — 4.000-5.000 људи.

          Носач авиона моћи ће да извршава задатке при висини таласа до девет метара. Ваздушна група се састоји од 80-90 борбених летелица (авиона и хеликоптера) различите намене, плус реактивне авионе за радарско извиђање и хеликоптере Ка-27.

          Авиони ће узлетати не само помоћу две одскочне рампе, већ и два електромагнетна катапулта.

          Противваздушну одбрану обезбеђиваће четири система са вертикалним лансирањем зенитних ракета, а брод ће моћи да се опреми и антиторпедским системом.

          По речима Пољакова, карактеристике брода моћи ће да се мењају током градње у свакој фази радова, када потенцијални клијенти замоле да се модификују системи наоружања и опрема.

          Сфера примене атомских мотора у ратној флоти и даље је – сам врх руске конструкторске мисли. Русија у тој области држи предности које је наследила од СССР.

У Русији завршен пројекат суперносача авиона на атомски погон

У Русији завршен пројекат суперносача авиона на атомски погон

На Међународном војно-поморском сајму 2015. у Санкт Петербургу, како обећавају конструктори, биће показан модел „Шторма” великих димензија.

По мишљењу стручњака, нови носач авиона отвара најневероватније могућности за примену атомских носача авиона.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *