Вијести, Технологија и Наука

THE INQUISITR: САД брине растућа ударна моћ руских и кинеских атомских подморница

АМЕРИЧКИ ВИЦЕ-AДМИРАЛ МАЈКЛ КОНОР ОЦЕНИО ДА РУСКА И КИНЕСКА РАТНА МОРНАРИЦА ПОСТАЈУ ОПАСНОСТ ЗА САД

  • На Конорову „забринутост“ одреаговао Дмитриј Рогозин, потпредседник руске владе задужен за војну науку и индустрију, написавши на свом Твитер-налогу: „Па, није мачку сваки дан празник!“

        АМЕРИЧКА ратна морнарица забринута је због све веће ударне моћи руских и кинеских атомских подморница и њихове техничке усавршености која је битно порасла последњих година – објaвио је амeрички часопис The Inquisitr.

        За илустрацију је навео успешно лансирање бачистичке ракете „Булава“ са руске подморнице „Владимир Мономах“ у Белом мору која је погодила циљ на Камчатки. На растојању већем од 5,5 хиљада километара. Па указао: да руски програм модернизације нуклеарног арсенала до 2025. предвиђа појаву „средстава за гарантoвано нуклеарно обуздавање“ (САД).

        Амерички вице-aдмирал Мајкл Конор оценио је да руска и кинеска ратна морнарица постају опасност за САД. Наласио је да Русија наставља да развија своје нуклеарне потенцијале, а да Кина такође има неколико атомских подморница са балистичким ракетама и још нaставља да их гради.

        Управа војно-поморске шпијунаже САД (ONI) оценила је да Кина већ повећава своје могућности за ударе „по циљевима који се налазе далеко од њене територије“ и да је са атомском ракетном подморницом „Цзин“ добио „прву озбиљну могућност наношења узвратног нуклеарног удара са мора“.

        The Inquisitr је објавио да балистичке ракете лансиране са нове кинеске подморнице сигурно угоржавају Хаваје и Аљаску, а можда и америчку Западну обалу. Зато Ратна морнарица САД наводно већ размишља о кориговању стратегије.

„Владимир Мономах“

„Владимир Мономах“

На Конорову „забринутост“ поводом све већих могућности руских и кинеских атомских подморница одреаговао је Дмитриј Рогозин, потпредседник руске владе задужен за војну науку и индустрију, написавши на свом Твитер-налогу:

„Па, није мачку сваки дан празник!“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *