Вијести, Технологија и Наука

Sony патентирао компакт-касете које примају до 185 терабајта података

КАПАЦИТЕТ МОДЕРНИЗОВАНОГ НОСАЧА ПОДАТАКА НА МАГНЕТНОЈ ТРАЦИ – 3,7 ХИЉАДА ПУТА ЈЕ ВЕЋИ НЕГО КОД ДИСКА BLU-RAY

  • Јапанске касете нове генерације имају пет и више пута већи капацитет него касете које су 2010. произвеле компаније Fujifilm и IBM, на које стаје само 25 терабајта
  • Иновација Sony се састоји од меког магнетног подслоја с глатком површином, која је направљена помоћу танке вакуумске траке. Та технологија се зове магнетронско спатеровање

         ЈАПАНСКА корпорација Sony петентирала је компакт касете нове генерације, које могу да приме до 185 терабајта података.

         Како наводи британски лист Daily Mail, капацитет модернизованог носача података на магнетној траци 3,7 хиљада пута је већи него код диска Blue-ray (постоје од 25, 50, 100 и 128 гигабајта).

         Од времена кад су се појавили компакт дискови, као и технологија рачунарства у облаку, многа предузећа и архиве по целом свету још увек користе начин чувања података на касетама.

         Sony је променом процеса производње магнетне траке повећао потенцијал популарног материјала, како би одржао корак са дигиталним конкурентима и престигао их. 

         Овај производ ће моћи да користи сваки човек, али је он пре свега намењен организацијама које чувају велики број податка.

         Такве касете мањег капацитета – 2,5 терабајта – већ се користе у пракси.

         Раније су, како би повећале капацитет, компаније морале да користе технологију повећања магнетних честица на којима су снимани подаци. То је био сложен и скуп поступак.

         Иновација Sony се састоји од меког магнетног подслоја с глатком површином, која је направљена помоћу танке вакуумске траке.

         Та технологија се зове магнетронско спатеровање.

         До сада се та технологија користила за прављење слоја магнетних честица на полимерној траци. Мењала је облик и положај кристала, чинила подслој грубим, што је имало негативан утицај на капацитет.

         Захваљујући оптимизацији технологије спатеровања, као и побољшању глатког и меког подслоја, Sony је успео да смањи кристале, сачувавши потребан облик.

         Када је трака коју је произвео Sony измерена, испоставило се да на једном квадратном инчу (око 6,5 квадратних центиметара) може да стане 148 гигабајта података.

         То је пет и више пута већи капацитет него на касетама које су 2010. произвеле компаније Fujifilm и IBM, на које стаје само 25 терабајта.

         У јапанској корпорацији истичу да раде на новој технологији чувања података. Осим тога, фирма не намерава да се задовољи постигнутим и планира да у будућности још више повећа густину снимања података.

         Прве компакт касете с магнетном траком појавиле су се 1963. године, а произвео их је Phillips.

   

 

Сони поново први...

Сони поново први…

Касете су биле јефтине и удобне за коришћење, али су их почетком XXI века истиснули компакт дискови.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *