Вијести, Технологија и Наука

Само 150 светлосних година од нас откривена планета на којој могу бити океани воде

ОКО ЗВЕЗДЕ ЕПИЦ 201367065 ВРТИ СЕ И КАМЕНИТА ПЛАНЕТА СА „ПОГОДНОМ ТЕМПЕРАТУРОМ“

  • Космички телескоп „Кеплер“ открио је да се око звезде ЕПИЦ 201367065, која се налази у сазвежђу Лава и једна је од најближих нашем Сунцу, „врте“ три планете које су 1,5-2 веће од наше Земље

        КОСМИЧКИ телескоп „Кеплер“ – специјално конструисан за потрагу за екзопланетама – открио је три нове величине наше Земље.

        Овако формулисана вест – иако је тачна – могла би се сматрати рутинском и не превише интересантном јер је „Кеплер“ већ открио стотине екзопланета. Међутим, ово је понајмање „досадна вест“.

        Све три планете се, наиме, „врте“ око звезде ЕПИЦ 201367065 која се налази у сазвежђу Лава, а та звезда је једна од најближих нашем Сунцу.

        Како је саопштио Калифорнијски универзитет у Берклију, планетолог Ерик Петигури и његове колеге недељаама су посматрали сазвежђе Лава, нарочито звезду ЕПИЦ 201367065 чија јаркост се повремено мењала (колебала). Тако су „напипали“ три планете. А да би могли да одреде њихове пречнике, особине и растојање које нас дели од њих – у даљу потрагу су укључили Европску јужну опсерваторију у Чилеу и америчке опсерваторије на Хавајима и у Калифорнији.

        Испоставило се да ни једна није нарочито велика: да су све три 1,5-2 пута веће од наше Земље.

        Њихова звезда припада групи хладних црвених патуљака. Маса му је два пута мања од масе Сунца

        ЕПИЦ 201367065 је од нас удаљен „само“ 150 светлосних година.

        Амерички планетолози су уверени да ће уз помоћ „Хабла“ и других моћних телескопа успети и да проуче атмосферу тих планета: њихов хемијски састав и густину. А и да ће им одредити тачну масу.

        Петигура и његове колеге су овога пута прилично оптимистични:

         „Трећа планета, која је најудаљенија од матичне звезде, каменито је небеско тело као и наша Земља, а то значи – наглашава Петигура – да на њеној површини може владати температура погодна за постојање океана воде“.

Само 150 светлосних година од нас откривена планета на којој могу бити океани воде

Само 150 светлосних година од нас откривена планета на којој могу бити океани воде

Телескоп „Кеплер“ је био лансиран у мају 2009, али је у мају 2013. престао да функционише. У мају прошле године је „васкрснуо“, а већ у децембру је открио екзопланету-суперземљу ХИП 116454б у сазвежу Риба.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *