Вијести, Технологија и Наука

Руски научници на прагу прављења наноробота који ће се борити против ћелија рака

ИЗВЕШТАЈ ОБЈАВИЛИ У ЈЕДНОМ ОД НАЈЦИТИРАНИЈИХ СВЕТСКИХ НАУЧНИХ ЧАСОПИСА NATURE NANOTECHNOLOGY

         РУСКИ научници направили су важан корак на путу стварања медицинских наноробота који ће деловати у људском организму. Првима у свету, пошло им је за руком да „науче” наночестице да праве логичне „рачунице” помоћу биохемијских реакција.

         У истраживању су учествовали стручњаци Института опште физике „Прохоров”, Института за биорганску хемију „Шемјакин и Овчињиков” и Московског физичко-техничког института. Извештај о свом достигнућу објавили су у једном од најцитиранијих светских научних часописа Nature Nanotechnology.

         Њихови резултати ће омогућити нове методе дијагностике и лечења тешких обољења.

         Руски научници верују да су себи широм отворили врата за интервенције унутар ћелија и вештачким биомолекуларним системима, што ће омогућити стварање микроробота и наноробота који ће бити у стању, примера ради, да пренесу лек тачно до оних места у организму где је тај лек неопходан.

         Руси су пронашли како да наночестице обављају одређене функције захваљујући свом специјално одређеном спољњем слоју који препознаје присуство одређених материја и користи их као сигнал. То омогућава, поред осталог, да такве наночестице „сарађују” са ћелијама рака.

Руски научници на прагу прављења наноробота који ће се борити против ћелија рака

Руски научници на прагу прављења наноробота који ће се борити против ћелија рака

Научници три поменута руска института верују да ће управо то омогућити циљано уништавање ћелија рака са минималним последицама за здраво ткиво и органе оболелих.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *