Вијести, Технологија и Наука

Руски државни сајтови на серверима у земљи, сами сервери – под посебном заштитом

ПУТИН ПОТПИСАО УКАЗ О ЗАШТИЋЕНОМ ДРЖАВНОМ ИНТЕРНЕТ-СЕГМЕНТУ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

         ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин потписао је указ којим се сегмент интернета за државне органе трансформише у заштићени државни сегмент Русије.

         Ради повећања информационе безбедности, сегмент светске мреже за федералне државне органе и државне органе федералних јединица, који се налази у надлежности Федералне службе за заштиту, биће трансформисан у руски државни сегмент „који је елемент руског дела интернета”.

         Одржавање тог сегмената је поверено Федералној служби за заштиту.

         Председничкој администрацији, апарату Владе и Истражном комитету наложено је да предузму све мере потребне за спровођење указа до 31. децембра 2017. године.

         Савету Федерације и Државној Думи (горњем и доњем дому парламента), судовима, тужилаштву и Рачунској комори такође је сугерисано да пређу да раде у руском сегменту интернета.

         У документу се наводи да ће се пренос података преко канала руског сегмента вршити „заштићеним каналима”.

         У децембру 2014. године Државна Дума је усвојила закон о забрани држања сајтова државних органа и установа и органа локалне самоуправе на страним серверима. Нови прописи ће ступити на снагу 1. јула 2015. године.

Руски државни сајтови на серверима у земљи,  сами сервери – под посебном заштитом

Руски државни сајтови на серверима у земљи, сами сервери – под посебном заштитом

Како се наглашава у образложењу, „истраживање девет хиљада сајтова државних установа, државних корпорација и некомерцијалних организација је показало да више од трећине њих користи услуге страних провајдера”.

Аутори документа сматрају да „таква ситуација представља претњу за информациону безбедност због тога су што приликом држања сајтова на серверима под страном јурисдикцијом могући случајеви уништавања, блокирања и измене података на званичним сајтовима, који не могу бити брзо отклоњени и остају фактички некажњени”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *