Технологија и Наука

Руска компанија победила Гугл

Руска компанија „Н-Тех.Лаб“ победила је на светском првенству у препознавању лица „Мегафејс бенчмарк“, које је организовао Вашингтонски универзитет.

Алгоритам који су разрадили руски програмери оставио је иза себе више од 100 конкурента, укључујући и „Гуглов“ програм Фејснет.

Руска компанија користи технологије неуронских мрежа, па њен алгоритам може да препозна до 73,3 одсто лица на више од милион слика, пише портал „Шта они кажу о САД“.

„Гуглов“ Фејснет заузео је друго место, док је алгоритам програмера са Пекиншког универзитета добио бронзану медаљу.

Оснивач „Н-Тех.Лаб“ Артјом Кухаренко је завршио Московски државни универзитет „Ломоносов“. Пре него што је основао сопствену компанију, млади програмер је сарађивао са „Самсунгом“ и америчком лабораторијом „Е-лаб“.

Руска компанија „Н-Тех.Лаб“ победила је на светском првенству у препознавању лица „Мегафејс бенчмарк“

Руска компанија „Н-Тех.Лаб“ победила је на светском првенству у препознавању лица „Мегафејс бенчмарк“

Кухареко каже да његова компанија планира да направи неколико компјутерских програма и да нађе инвестиције за нове пројекте — на пример сервис за упознавање на којем би корисници могли да траже људе одређеног спољашњег изгледа.

Осим тога, технологију препознавања лица би могла да користи и полиција, како би уз помоћ снимака добијених са надзорних камера идентификовала осумњичене за злочине

Извор: http://srb.news-front.info/2015/12/11/ruska-kompanija-pobedila-gugl, http://ntechlab.ru/

Коментариши чланак

Коментара