Вијести, Технологија и Наука

Русија у 2015. години планира 30 лансирања ракета са сателитима

КРАЈЕМ ГОДИНЕ ПРВО ЛАНСИРАЊЕ СА НОВОГ КОСМОДРОМА ВОСТОЧНИ – У СВЕМИР ЋЕ КРЕНУТИ РАКЕТА „СОЈУЗ-2.1А“

  • Са космодрома Бајконур и Плесецк, као и базе за лансирање „Домбаровски“, биће лансирано 12 ракета „Протон-М“, четири ракете „Сојуз-ФГ“, три „Сојуз-2.1а“. По два пута биће лансиране ракете „Дњепар“, „Сојуз-У“, „Сојуз-2.1б“ и „Рокот“, а по једном – „Сојуз-2.1в“ и „Зенит“

        РУСИЈА у овој години планира да, са различитих космодрома, лансира 30 ракета-носача, рекао је агенцији ТАСС извор у ракетно-космичкој индустрији Русије.

         „Програм лансирања почеће 22. јануара лансирањем страног сателита Kompsat-3А помоћу ракете „Дњепар“ из рејона „Домбаровски“ – казао је саговорник агенције.

        По његовим речима, 30. јануара с Бајконура ће бити лансирана ракета „Протон-М“ са сателитом Inmarsat 5F-2.

        По прелиминарним плановима за 2015. годину, Русија ће са космодрома Бајконур и Плесецк, као и базе за лансирање „Домбаровски“ лансирати 12 ракета „Протон-М“, четири ракете „Сојуз-ФГ“, три „Сојуз-2.1а“.

        По два пута биће лансиране ракете „Дњепар“, „Сојуз-У“, „Сојуз-2.1б“ и „Рокот“, а по једном – „Сојуз-2.1в“ и „Зенит“.

         „У оквиру тих лансирања планирано је да у орбиту буде изнето 49 сателита и свемирских летелица“ – прецизирао је извор.

        Он је истакао да ће 23 ракете бити лансиране с Бајконура, а с Плесецка и „Домбаровског“ четири, односно две.

        Осим тога, напоменуо је саговорник агенције, крајем 2015. године планира се прво лансирање с космодрома Восточни – у свемир ће кренути ракета „Сојуз-2.1а“.

        Још два лансирања руских ракета „Сојуз-СТ“ планирана су са космодрома Куру у Француској Гвајани – оне ће изнети у орбиту четири сателита европског навигационог систем „Галилео“, прецизирао је извор.

        Како је агенцији ТАСС речено у Роскосмосу (Федералној космичкој агенцији Русије), Русија је у претходној години лансирала рекордан број сателита – 80. Од тога, 31 сателит за државне потребе, пет комерцијалних и 44 малих.

Русија у 2015. години планира 30 лансирања ракета са сателитима

Русија у 2015. години планира 30 лансирања ракета са сателитима

„Руска предузећа направила су и лансирала три сателита за иностране наручиоце“ – казао је представник свемирске агенције.

Он је напоменуо да је руска ракета лансирана са „Домбаровског“ по програму „Дњепар“ изнела у орбиту рекордан број сателита – 34 за наручиоце из 17 земаља.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *