Вијести, Технологија и Наука

Русија свој навигациони систем доводи до прецизности 0,6 метара

ПОБОЉШАНУ ТАЧНОСТ ОМОГУЋИЋЕ ВЕЋ ОВЕ ГОДИНЕ ТРИ САТЕЛИТА ЗА КОРЕКЦИЈУ СИГНАЛА „ЛУЧ”

РУСИЈА убрзано побољшава ефикасност и прецизност свог глобалног система навигације ГЛОНАСС, са амбицијом да постане потпуно конкурентан америчком GPS.

Заменик директора Роскосмоса (руске космичке агенције), Анатолиј Шилов, објавио је да ће тај систем већ током ове године на територији саме Русије постизати прецизност испод једног метра, захваљујући томе што ће у пуној мери профункционисати систем корекције навигационог сигнала „Луч”.

Према његовим речима ГЛОНАСС ће до 2020. године постићи прецизност одређивања координата на нивоу 0,6 метара. Тај стандард ће, међутим, на територији Руске Федерације обезбеђивати већ током ове године.

„Постојаће два нивоа. Први ће чинити сам ГЛОНАСС, а други – регионални систем базиран на три сателита „Луч”. Крајем априла биће лансиран и последњи од њих – „Луч-5В“. У функционисање система биће укључене и земаљске станице за корекцију сигнала које се налазе у Белорусији, Казахстану и у Украјини. На овај начин ће бити „покривена” цела територија ЗНД”, нагласио је Шилов.

ГЛОНАСС - руски ГПС

ГЛОНАСС – руски ГПС

Руски ГЛОНАСС је аналог америчком GPS и омогућује да се одреди локација и брзина кретања „објеката” на копну, морима и у ваздуху са прецизношћу до једног метра. Овај систем је почео да се гради у октобру 1982. године. Цео систем је профункционисао 24. септембра 1993. године.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *