Технологија и Наука

Русија се припрема за слање сонде на Јупитеров сателит Ганимед

003065

РУСИЈА ће 2014. године почети припрема за прву државну мисију на Јупитер.

Научници планирају да пошаљу један апарат на сателит гасног гиганта – Ганимед, у потрази за облицима живота. Пројекат је добио назив „Лаплас“, наводи агенција РИА Новости.

„Следеће године почињемо с припремом веома избиљног пројекта „Лаплас“, чији је циљ истраживање Јупитеровог сателита“ – рекао је саветник руководиоца Роскосмоса Виктор Ворон, наступајући на конференцији Института за свемирска истраживања Руске академије наука.

Руски научници су раније планирали да пошаљу сонду за спуштање на сателит Јупитера – Европу, али се тренутно ради на варијанти сонде за други сателит – Ганимеда. „Циљеви и задаци пројекта су: свеобухватна истраживања Јупитеровог система као карактеристичног представника планета – гасних гиганата, карактеризација Јупитеровог сателита Ганимеда као небеског  тела, између осталог, с тачке гледишта потенцијалне насељивости“ – наводи се у презентацији Централног научно-истраживачког института за машиноградњу, приказане на Међународној аеро-космичкој изложби у Москви.

Русија намерава да приволи и Европску свемирску агенцију да учествује у реализацији пројекта, која би 2022. требало да на Ганимед пошае свој свемирски апарат. Годину дана касније на Ганимед би требало да крене руска сонда за слетање, која би до циља требало да стигне осам година после полетања.

Јупитер је пета планета од Сунца, највећа у Сунчевом систему. Класификује се као гасни гигант. Проучавање Јупитера врши се помоћу земаљских и свемирских телескопа. Од 1970. на Јупитер је послато осам летелица NASA.

Поред тога, руски научници планирају да пошаљу једну летелицу на Месец, која би 2021. могла да достави на Земљу узорке месечевог леда. Достављање таквих примерака је технички сложен задатак, пошто је за њих потребно створити криогене услове. Пројекат под радним називом Polar Sample Return налази се у фази прелиминарног разматрања и засад није укључен у Федерални свемирски програм до 2025. године који су израдили научници Руске академије наука.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *