Вијести, Технологија и Наука

Русија прави хиперсонично оружје које ће обесмислити амерички систем ПРО

У ЈУНУ БИЛО ПОКАЗАНО ПОСВЕЋЕНИМА У ОКВИРУ ЗАТВОРЕНОГ ДЕЛА ИЗЛОЖБЕ „АРМИЈА-2015”

  • „Ако Русија добије летелицу већ познату као „објекат 4202”, која је способна да хиперсоничном брзином изводи маневре у односу на попречну и уздужну осу авиона (у вертикалној и хоризонталној равни), наша земља ће добити могућност да реши задатак гарантованог пробијања сваког напредног система ПРО” – рекао је агенцији Интерфакс „извор” упознат са пројектом

         У СЛУЧАЈУ успешног завршетка пројекта „4202”, на којем се ради у Русији и који предвиђа конструисање и производњу хиперсоничне летелице, амерички систем глобалне противракетне одбране постаће бесмислен, рекао је у среду агенцији Интерфаксу извор који је упознат са ситуацијом.

         „Ако Русија добије летелицу већ познату као „објекат 4202”, која је способна да хиперсоничном брзином изводи маневре у односу на попречну и уздужну осу авиона (у вертикалној и хоризонталној равни), наша земља ће добити могућност да реши задатак гарантованог пробијања сваког напредног система ПРО” – нагласио је саговорник агенције.

         По његовом мишљењу, руска летелица ће „омогућити да се неутралише борбени потенцијал америчког глобалног система противракетне одбране и фактички ће је учинити бесмисленом”.

         Претходно се у медијима појавила информација да је у последњих 10 година могло бити изведено шест лансирања „објекта 4202” помоћу интерконтиненталних балистичких ракета РС-18Б (УР-100Н УТТХ) са космодрома Бајконур и места где је стационирана Домбаровска ракетна јединица

         Како је истакао извор агенције, „ове године ће бити настављена испитивања објекта 4202”. „На хиперосничној брзини радимо и ми и Американци, при том се сви суочавају са великим бројем проблема” – казао је он.

         Говорећи о „објекту 4202”, извор је појаснио да се ради о прилично старом пројекту, „који се сада сматра прелазном фазом ка стварању модерног борбеног блока за тешке интерконтиненталне балистичке ракете, укључујући РС-28 `Сармат`“.

         На недавно одржаној Међународној војно-поморској изложби у Санкт Петербургу генерални директор корпорације „Тактичко ракетно наоружање” Борис Обносов изјавио је да Русија наставља да ради на стварању хиперсоничних летелица.

Русија прави хиперсонично оружје које ће обесмислити амерички систем ПРО

Русија прави хиперсонично оружје које ће обесмислити амерички систем ПРО

Према наводима медија, „објекат 4202” је био показан стручњацима у затвореном делу експозиције војно-техничког форума „Армија 2015” који је одржан у јуну у подмосковском градићу Кубинка.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *