Технологија и Наука

Русија почела испоруку Ирану усавршених ракетних ПВО система С-300

ИСПОРУЧИЋЕ ТЕХЕРАНУ ЧЕТИРИ ДИВИЗИОНА ТИХ ЗЕНИТНИХ РАКЕТА – УМЕСТО ТРИ

  • Министар одбране Исламске Републике Иран бригадни генерал Хусеин ДЕХГАН: Иран ће руске зенитне ракетне системе С-300 добити до краја године (која се по иранском календару завршава 20. марта 2016. године). Иран ће добити већи део ракетних система за мање од два месеца. Купили смо онолико С-300 колико нам је потребно
  • Техерану се испоручују С-300ПМУ-2. Ово „2“ означава „специјално модификовани за потребе Ирана“. А системи С-300ПМУ-1 – који, нема сумње, имају неке слабије карактеристике од С-300ПМУ-2 – у стању су да откривају авионе, хеликоптере и ракете на даљинама до 150 километара, да наведу ракете на 12 „долазећих мета“, а да истовремено гађају – шест различитих. С-300ПМУ-1 се успешно носи са свим „ваздушним објектима“ који лете брзином до 2.800 метара у секунди

        РУСИЈА је започела испоруку система ПВО С-300 Ирану – објавила је иранска информативна агенција Tasnim.

        Позвала се при том на изјаву амбасадора Ирана у РФ Мехдија Санаија.

        „Испорука С-300 Ирану ушла је у фазу реализације“ – цитира агенција иранског дипломату.

        Претходно је министар одбране Исламске Републике бригадни генерал Хусеин Дехган изјавио да ће Иран добити руске зенитне ракетне системе С-300 до краја године, која се по иранском календару завршава 20. марта 2016. године.

        „Добићемо руске системе „земља – ваздух“ С-300 крајем године“ – пренела је тада телевизија Press TV.

        Дехган је додао да ће Иран „добити већи део“ ракетних система за мање од два месеца. Министар је истакао да је „Иран купио толико С-300 колико му је потребно“.

        Осим тога, он је саопштио да ирански војници тренутно похађају у Русији курс обуке за руковање системима.

        Како је раније изјавио први човек руске државне корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов, нови уговор о продаји Ирану зенитних ракетних система С-300 ступио је на снагу 9. новембра.

        Претходни уговор о продаји пет дивизиона С-300 закључен је с Ираном 2007. године, али је у јесен 2010. године Дмитриј Медведев, који је тада био председник РФ, забранио продају тих система Ирану због санкција УН против Техерана.

        Уговор вредан више од 800 милиона долара био је поништен, плаћени аванс је враћен иранској страни. Иран је због неизвршења уговора тужио Русију Арбитражном суду у Женеви и захтевао готово четири милијарде долара одштете.

        У пролеће 2015. године председник Русије Владимир Путин укинуо је забрану на испоруку Техерану система С-300.

        Како је речено дописнику агенције ТАСС на сајму Dubai Airshow 2015, Иран ће добити системе у верзији С-300ПМУ-2.

        Неофицијелно, Техеран ће добити четири дивизиона модернизованих С-300 уместо три, колико је било предвиђено првим уговорима.

        Сви системи су „специјално модификовани за потребе Ирана“.

С-300

С-300

Све у свему, почела је испорука С-300ПМУ-2. Ово „2“ вероватно и означава оно „специјално модификовани за потребе Ирана“.

А системи С-300ПМУ-1 – који, нема сумње, имају неке слабије карактеристике од С-300ПМУ-2 – у стању су да откривају авионе, хеликоптере и ракете на даљинама до 150 километара, да наведу ракете на 12 „ долазећих мета“, а да истовремено гађају – шест различитих.

С-300ПМУ-1 се успешно носи са свим „ваздушним објектима“ који лете брзином до 2.800 метара у секунди.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара