Технологија и Наука

Русија испред САД и по писмености и по познавању математике и компјутера

skolstvo

РУСИ су значајно претекли грађане САД, Велике Британије, Француске, Канаде и још неколико развијених земаља по нивоу писмености становништва у читању, као и у познавању математике, али прилично заостају по нивоу владања компјутером и информационо-комуникационим технологијама, саопштили су стручњаци московске Високе школе за економију, представљајући резултате међународног истраживања Programme for the International Assessment of Adult Competencies (PIAAC), у којем је Русија учествовала први пут.

Истраживање се спроводи од 2007. године, наводи лист „Ведомости”. Овај пут је у PIAAC учествовало више од 157.000 анкетираних из 24 земље-чланице и земље-партнера Организације за економску сарадњу и развој (OEEC). У Руској Федерацији истраживачи су анкетирали више од 5.000 грађана узраста од 16 до 65 година из више од 90 насељених места у 25 покрајина и области земље.

По писмености у области читања руски грађани имају боље резултате од просека у земљама-чланицама OEEC (273 поена), тачније 275 поена. По том показатељу најбоље је рангиран Јапан (296), следе Финска (288) и Холандија (284).

Просечан број бодова из математике (270) не разликује се превише од просека у OEEC (269). У познавању математике најбољи су Јапанци, који имају 288 бодова. На другом месту је Финска(282), а на трећем Белгија (280).

„Трећи параметар изазвао је велико интересовање наших стручњака, јер до данас у великом броју земаља, укључујући Русију, значајан део становништва нема искуство коришћења компјутера или недовољно добро влада њиме” — истакао је национални координатор PIAAC у РФ Олег Подољски.

Према резултатима истраживања, значајан део грађана Русије, 48,5% грађана од 16 до 65 година, спада управу у ту категорију. Како је показало тестирање, међу одраслим грађанима који имају минимално знање о компјутерима, 40,5% налази се на доњем нивоу на скали компетенција.

Висок ниво компјутерске стручности има 25,9% грађана Русије. Притом, како истичу истраживачи, по овом показатељу руски грађани заостају од представника земаља OEEC. Најлошије резултате имају грађани Шпаније, Италије и САД.

Циљ истраживања је проучавање основних компетенција становништва и да се види колико слободно одрасли људи могу да користе, у послу и свакодневном животу, како традиционална, тако и савремена социјално-културна средстава за добијање и пренос информација — књиге, компјутере и дигиталне технологије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *