Вијести, Технологија и Наука

Русија формира космички систем за упозоравање о ракетним нападима

НАРЕДНИХ МЕСЕЦИ ПРОФУНКЦИОНИСАЋЕ И ЧЕТИРИ ЊЕНЕ МОДЕРНЕ РАДАРСКЕ СТАНИЦЕ „ВОРОЊЕЖ-М“ И „ВОРОЊЕЖ-ДМ“

          ПРАВИ нови сателити за систем упозоравања о ракетном нападу биће лансирани следеће године, изјавио је за агенцију ТАСС генерални директор компаније „Радио-технички институт Минц“ (РТИ) и генерални конструктор система Сергеј Бојев.

          Он је напоменуо да се тренутно формира јединствени свемирски систем који ће постати свемирски ешалон система упозорења о ракетном нападу.

           „Прва лансирања ће бити следеће године“ – рекао је Бојев.

          Он није прецизирао колико ће сателита чинити будућу групацију.

          Генерални директор РТИ је истакао да ће нови сателити имати цео низ нових карактеристика јер ће на њима бити примењена нова решења.

          Санкције Запада, по његовим речима, не би требало озбиљније да утичу на рокове реализације или квалитет система.

           „Ми се одавно бавимо конструисањем електронских компоненти, сматрам да ћемо успети да низ увозних решења заменимо својим“ – истакао је Бојев.

          Према његовим речима, Русија ће и до комплетирања групе нових сателита – имати поуздан систем обавештавања о лансирањима ракета и могућим ракетним нападима. Јер, две нове и моћне радарске станице за праћење туђих ракета – класе „Вороњеж-М“ и „Вороњеж-ДМ“ – биће пуштене у рад до краја ове године. А одмах потом: још две – у Барнаулу и Орску.

          Бојев открива и да Русија увелико ради на мобилним радарима нове генерације чија ће се прецизност мерити – сантиметрима.

Космодром Бајконур

Космодром Бајконур

ПРВИ пут у XXI веку Русија се изједначила са САД по броју носилаца нуклеарног оружја у оквиру Стратешких нуклеарних снага и по броју бојевих глава, наводи лист „Ведомости“, позивајући се на Стејт департмент.

Повећање количине нуклеарног наоружања у Русији везано је за појаву нуклеарних подморница нове класе 955 у Ратној морнарици Русије, које су опремљене ракетама „Булава“ са неколико бојевих глава, као и за замену интерконтиненталних балистичких ракета „Топољ-М“ за ракете „Јарс“ са три бојеве главе.

Паритет је постигнут и захваљујући успоравању темпа отписа ракета „Топољ“, објаснио је руководилац пројекта „Руско нуклеарно наоружање“ Павел Подвига.

У 2000-тим годинама бележене је тенденција смањења руских нуклеарних снага бржим темпом него америчких, пошто су се у Русији брже отписивали носачи којима је истекао век трајања.

До 2018. године, када ће за обе стране ступити на снагу ограничења предвиђена Споразумом о ограничењу стратешког офанзивног наоружања требало би да се задржи овакав паритет између стратешких нуклеарних снага Русије и САД.

Руско-амерички споразум о ограничењу стратешког офанзивног наоружања потписан је 2011. године.

Према њему, САД и Русија треба да смање укупан број нуклеарних нуклеарних бојевих глава на 1.550 комада, од којих у приправности може да се налази највише 800.

Број стратешких носача, интерконтиненталних балистичких ракета, балистичких ракета на подморницама и тешких стратешких бомбардера у полуприправности треба да буде смањен на 700.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *