Вијести, Технологија и Наука

Русија добила електромагнетни топ који онеспособљава авионе и дронове

БИЋЕ ЕФИКАСАН У РАДИЈУСУ ВЕЋЕ ОД 10 КИЛОМЕТАРА ПРОТИВ МЕТА НА МАЛИМ ВИСИНАМА

        СТРУЧЊАЦИ руске државе корпорације ОПК направили су електромагнетни високофреквентни топ који може да онеспособи авионе, хеликоптере и беспилотне летелице противника у пречнику већем од 10 километара, саопштио је представник корпорације.

        „Мобилни систем за високофреквентно зрачење, који је направило наше предузеће – Московски радио-технички институт Руске академије наука, способан је за борбу против радио-електронских инструмената ваздушних објеката који лете на малим висинама и офанзивних елемената оружја високе прецизности ван радиофреквентног спектра“ – казао је саговорник агенције и додао и додао да ће топ бити представљен на форуму „Армија 2015“.

        По његовим речима, систем може да онеспособи инструменте авиона и беспилотних летелица и да неутралише оружје високе прецизности, што обезбеђује нови ниво одбране. „По техничким карактеристикама, он тренутно нема конкуренцију на свету“ – истакао је представник ОПК.

Русија добила електромагнетни топ који онеспособљава авионе и дронове

Русија добила електромагнетни топ који онеспособљава авионе и дронове

Техничке карактеристике нису објављене, али, по речима представника ОПК, домет система је већи од десет километара.

„Када се постави на специјалну платформу, електромагнетни топ може да обезбеђује кружну одбрану од 360 степени. Такође, план је да се систем користи за проверу отпорности руских електронских система војне технике на снажно високофреквентно и микроталасно зрачење“ – резимирао је саговорник агенције.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *