Вијести, Технологија и Наука

Руси неће Intel и AMD, већ Баикал

Руска влада одлучила је да подржи амбициозни пројекат израде домаћег процесора, који би требало да замјени досадашње Intelове и AMD-ове моделе у владиним компјутерима и серверима.

Разлог томе је неповјерење у америчке компаније и њихове производе (у овом случају у Intel и AMD), јер се спекулише о блиској сарадњи тих двеју фирми с америчком безбједносном агенцијом NSA, пише bug.hr.

Како наводи овај портал, Руси страхују да се унутар процесора поменутих компанија налази и скривени backdor који би Американцима могао да послужи за упад у руске државне рачунаре, а тиме и увид у најстроже чуване државне тајне.

Како би такав сценарио спречили, Руси су одлучили да направе властити процесор – Баикал.

Будући да је руска влада још 2010. године донијела одлуку да сви владини рачунари морају што хитније прећи са Windowsа на Linux.

Одлучено је да основа новог руског „Баикал“ процесора буде 64-битни АРМ кортекс-А57 процесор. Потребна новчана средства обезбjедиће сама руска влада, а израда је поверена фирми Т-Платформс, која се бави израдом супер-рачунара.

Руси неће Intel и AMD, већ Баикал

Руси неће Intel и AMD, већ Баикал

Како наводи исти извор, о успjешности ове компаније свjедочи и податак да је у априлу 2013. године дошла на америчку „црну листу“, којом се забрањује продаја рачунарских чипова Т-Платформса било гдjе у свијету, ако је за израду истих коришћена америчка технологија. Почетком ове године забрана је, ипак, укинута.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *