Вијести, Технологија и Наука

Рачунарска моћ руског Центра за управљање одбраном три пута већа него Пентагона

РУСКИ ПРЕДСЕДНИК ЗАТРАЖИО ДА СВО САВРЕМЕНО ОРУЖЈЕ ПРОИЗВОДИ – ДОМАЋА ИНДУСТРИЈА, БЕЗ ИКАКВЕ ЗАВИСНОСТИ ОД СВЕТА

  • ПУТИН: Оружане снаге су за протеклих годину дана добиле више од 4,5 хиљаде модела оружја и војне технике: 142 авиона, 135 хеликоптера, четири подморнице, 15 бродова и чамаца, 19 зенитно-ракетних система, 590 тенкова и оклопних возила пешадије
  • Министар одбране РФ Сергеј Шојгу пренео је Путину да ће удео новог и најмодернијег оружја у 2015-ој у ратном ваздухопловству бити 33 одсто, у ратној морнарици до 51 одсто, у ракетним стратешким снагама до 57 одсто, у ваздушно-космичкој одбрани до 54 одсто, а у падобранско-десантним јединицама – до 40 одсто

         ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин посетио је 19. децембра, на дан заједничке примопредаје јединицама војних производа, Национални центар за управљање одбраном.

         Током примопредаје, везу с Националним центром успоставили су команданти родова и видова војске, војних јединица, као и представници војних предузећа.

         Шеф руске државе је истакао да су се јавне набавке за потребе војске у 2014. години повећале 1,5 пут у поређењу с прошлом годином.

         По његовим речима, војска је добила више од 4,5 хиљаде модела оружја и војне технике: 142 авиона, 135 хеликоптера, четири подморнице, 15 бродова и чамаца, 19 зенитно-ракетних система, 590 тенкова и оклопних возила пешадије.

         Осим тога, на дежурство су ступила три стратешка ракетна система „Јарс“, модернизовано је седам стратешких бомбардера.

          „Постигли смо добар темпо рада“ – констатовао је Путин и позвао да се и следеће године изврше сви задаци у оквиру војних јавних набавки, с тим да до краја године удео нових врста оружја и технике износи од 30 до 60 одсто.

         При том, руски врховни командант је захтевао да се војна индустрија ослободи зависности од увозних технологија и да се покрене производња модела који превазилазе стране конкуренте.

          „Производњу целокупне линије савремених модела оружја треба да обезбеди управо домаћа индустрија… Треба се ослободити зависности од увоза технологија, склопова и механизама“ – рекао је Путин током састанка у Министарству одбране РФ посвећеном примопредаји војних производа.

          „Важно је не само дати поруџбине нашим предузећима и конструкторским бироима, већ и покренути производњу која је боља него код иностраних конкурената“ – додао је руски председник.

         Национални центар за управљање одбраном у Москви отворен је почетком децембра. Како је приликом рапорта председнику рекао начелник Центра генерал-потпуковник Михаил Мизинцев, рачунарска моћ Националног центра за управљање одбраном Русије три пута је већа од таквог система Пентагона.

         По речима Мизинцева, срце софтверско-хардверског комплекса је систем унификованих, територијално распоређених, моћних центара који дуплирају један другог.

          „Њихова збирна рачунарска моћ превазилази показатеље таквог система за обраду података Пентагона три пута, а количина чуваних података – 19 пута“ – казао је Мизинцев.

          „За функционисање центара за управљање Оружаним снагама на јединственом заштићеном информационом простору створен је софтверско-хардверски систем који суштински обавља функције аутоматизованог система за управљање одбраном земље“ – истакао је Мизинцев.

         Путин је, иначе, затражио да руске подморнице плове, а не да буду у матичним лукама.

Национални центар за управљање одбраном

Национални центар за управљање одбраном

Министар одбране РФ Сергеј Шојгу пренео је Путину да ће удео новог и најмодернијег оружја у 2015-ој у ратном ваздухопловству бити 33 одсто, у ратној морнарици до 51 одсто, у ракетним стратешким снагама до 57 одсто, у ваздушно-космичкој одбрани до 54 одсто, а у падобранско-десантним јединицама – до 40 одсто.

Додао је да ће у Оружаним снагама РФ број професионалних војника крајем следеће године достићи 352.000

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *