Вијести, Технологија и Наука

Путинова Силиконска долина на Криму

Русија планира да покрене властиту верзију „Силиконске долине“ на Криму до 2020. године.

План је да предузећа која тамо буду пословала за пет година имају укупне приходе изнад једне милијарде долара.

Пројекат, под називом „Дигитална долина Крима“, представљен на управо завршеном економском форму на Јалти, обухвата развој у области специјализованој за масовну хај-тек производњу.

„Кумулативни приходи предузећа која буду пословала у Дигиталној долини достићи ће до 2020. године 60 милијарди рубаља и биће отворено 17.000 радних мјеста за високо квалификоване кадрове“, изјавио је секретар радне групе за тај пројекат Евгениј Бабајан, преноси агенција Тас.

„То ће имати утицај на цијелу Русију, Крим ће постати центар раста“, додао је он.

Главни научни и технички центри ће радити на државним универзитетима Крима и Севастопоља, прецизирао је Бабајан.

Један број руских федералних агенција, укључујући Ростех, Ростелеком и Глонас, већ су се прикључили пројекту.

Пројекат има за циљ да окупи стручњаке не само из Русије, већ и из других земаља, укључујући и Украјину, рекао је замјеник министра за Крим Андреј Соколов, преноси Раша тудеј.

„Санкције неће представљати проблем, јер земље које су их наметнуле неће користити ове производе“, казао је Соколов, додајући да Крим жели добродошлицу свим инвеститорима, укључујући и европске компаније.

„Радимо са кинеским, корејским и јужноафричким инвеститорима. Стручњаци из ИТ сектора из Европе и САД-а такође показују интересовање. Они се не експонирају, али праве планове“, додао је он.

Европска унија и САД увеле су прошлог љета санкције Руској Федерацији пошто се Крим, сходно резултатима референдума одржаног на том полуострву, вратио у састав Русије. Западне земље су забраниле својим привредницима да инвестирају у привреду Крима, да тамо купују некретнине и развијају инфраструктуру тог региона. Ове рестрикције обухватиле су и извоз робе и технологија.

Владимир Путин - Фото: РИА Новости

Владимир Путин – Фото: РИА Новости

Портпаролка Савјета Федерације Валентина Матвијенко предложила је у марту оснивање платформе за високотехнолошки развој на Криму. Идеја за оснивање пандана америчкој Силиконској долини иницијално је потекла од шефа Републике Крим, Сергеја Аксенова, у септембру прошле године.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *