Вијести, Технологија и Наука

Прошетајте Београдом, Нишом и Новим Садом на „Гуглу”

Гуглмобили возе и по улицама мањих градова у Србији с планом да покрију још 70 насеља.

Корисници „гугл мапа” навикли су на виртуелне шетње по улицама градова које планирају да посете или нису у могућности да их обиђу а волели би. На списку 57 земаља покривених сервисом „стрит вју” сада је и Србија. Представници америчког технолошког џина јуче су у Београду показали како ће изгледати београдски Кошутњак, нишка Тврђава и новосадски Трг слободе када се наредних дана појаве на „гугл мапи”. Виртуелна шетња улицама тренутно само ова три града омогућиће нашим грађанима и странцима да пронађу омиљена места за изласке и годишњи одмор, обиђу знаменитости или да виде како изгледа град у који службено путују.

Гуглмобили су почели крајем прошлог октобра да снимају по улицама Београда, Ниша и Новог Сада. Јуче су три аутомобила кренула по улицама мањих градова и села, с планом да покрију још 70 насеља.

Четвороточкаши, бицикли и камере на ранчевима за неприступачне терене праве снимке који се монтирају у панорамске фотографије од 360 степени, па корисник има утисак као да се сам креће улицама, кањонима… Снимају се само јавна места, а замагљују се лица људи и аутомобилске таблице.

Када су возила први пут кренула улицама Београда било је нагађања да су возачи странци и да им је забрањено да комуницирају са становништвом. Улф Шпицер, програмски менаџер пројекта „стрит вју” за Европу, није могао јуче прецизно да нам каже да ли су возилима у Србији до сада управљали „локалци” или странци. Сигуран је, међутим, да им није забрањено да комуницирају са пролазницима, осим што наравно не треба да улазе у расправе. Ако се неко побуни због тога што га снимају, возач има начин да те снимке обележи како би онима који буду обрађивали фотографије ставио до знања да је било негативних реакција. Жалбе је могуће уложити и касније, када се панорамски преглед улице нађе на мапама, објаснио је Шпицер.

Преко онлајн пријава на српском језику свако ће моћи да се жали ако су га „ухватили” на фотографији и недовољно му замаглили лице, а може да тражи и да се потпуно замагли цела особа или кућа.

„Стрит вју” је стартовао 2007. у САД, а данас омогућава виртуелне шетње улицама више од 3.000 градова широм света. Прегледу се приступа тако што се мапа на рачунару или мобилном уређају максимално зумира или повлачењем наранџастог човечуљка Пегмена на мапу.

У сусрету са новинарима, представници „Гугла” захвалили су српским властима на доброј сарадњи. Невена Ружић из канцеларије повереника за заштиту података о личности рекла је да је снимање почело тек када су добили уверавања да ће поштовати све услове заштите података о личности,прецизне одговоре на питања шта се прикупља осим слика, да ли се подаци износе из земље, како се обрађују и када се бришу. Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Лукреција Ђери казала је да овај сервис доприноси бољем положају наше земље на туристичкој мапи света, посебно данас када се 70 одсто одлука о путовањима доноси на основу информација са интернета.

Јошко Мрнџе, менаџер „Гугла” за наш регион, навео је да су искуства Хрватске и Словеније, које су за последње две године добиле овај сервис, углавном позитивна. Било је и малобројних негативних реакција људи који нису желели да им се фотографија куће појави на мапи, али и оних који се баве туризмом а који су се жалили што гуглмобил није снимио њихову улицу и кућу.

Заменик градоначелника Београда, Андреја Младеновић, рекао је да је „стрит вју” сервис прави начин да град виде људи из свих крајева света и да се тако привуку потенцијални посетиоци.

Прошетајте Београдом, Нишом и Новим Садом на „Гуглу”

Прошетајте Београдом, Нишом и Новим Садом на „Гуглу”

Пословни корисници ће такође имати користи од ове технологије, јер ће моћи бесплатно да интегришу „гугл мапу”, у свој сајт и да на тај начин рекламирају бизнис и повећају видљивост.

Ј. Ј. К.

———————————————————–

Савети за коришћење „гуглмапе”

* У преглед улице улази се максималним зумирањем или повлачењем иконице „Пегмена”

* Правац кретања се мења кликом на дугме за навигацију или превлачењем курсора

* Слика се може зумирати скроловањем или притиском на знак +

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *