Вијести, Технологија и Наука

Представљени модели „мерцедеса” „штедиша”

Позната фабрика промовисала два нова „грла” у својој четвороточкашкој „ергели” са три звезде: нова „це-класа” и СУВ модел „гла”.

У само предвечерје отварања Сајма аутомобила „БГ кар шоу” на Београдском сајму, „Мерцедес бенц” искористио је својеврстан вакуум догађаја и представио две „нове градске звезде”: нову „це-класу” и СУВ модел „гла”.

Хибридна варијанта овог модела ограничава потрошњу на нешто више од три литре горива на 100 километара (Фото А. Васиљевић)

Хибридна варијанта овог модела ограничава потрошњу на нешто више од три литре горива на 100 километара (Фото А. Васиљевић)

„Це-класа” је један од најпродаванијих модела на света, укупно гледано, откада је установљена ова линија премијум аутомобила у средњој класи. До сада је продато чак осам и по милиона ових аутомобила, а само последња генерација од 2007. године у 2,4 милиона. Дизајнерским и инжењерским вештинама нова генерација „це-класе” је „смршала” за чак 100 килограма, а аеродинамичним способностима и новим економичним моторима спустила прагове потрошње за 20 одсто и емисије CО2 на чак 103 грама по километру.

Уз мноштво технолошки савршених система за безбедност, као што је „атеншен асист”(мери реакције возача и упозорава га на умор), ту су све могуће конекције за интернет апликације. Понуда хибридних модела ограничава потрошњу на нешто више од три литре горива на 100 километара, што би запрепастило све који ову престижну марку аутомобила сматрају луксузном и, наравно, великим потрошачем.

Нови СУВ „гла” је веома динамичан спортски аутомобил који пружа сигурност и практичност погона на свим точковима с потпуно варијабилним расподелом обртног момента. Модерни четвороцилиндрични мотори са турбо пуњењем и директним убризгавањем, као и еко старт/стоп функцијом део су стандардне опреме.

Ови мотори доприносе врхунској ефикасности, уз потрошњу горива од 4,3 литара на 100 километара. Агрегати од 136 до 211 коњских снага, учиниће да вожња буде сигурна, било да је по уским, планинским, завејаним путевима или на излоканим, блатњавим, пољским стазама. Висока вучна снага је условљена и сјајном трансмисијом, технолошки савршеним вешањем и низом система који ту снагу и осигуравају. Један од њих је ДСР (регулатор брзине на низбрдици) и специјална трансмисија за „оф роуд”. Ту су и многобројни системи за помоћ у вожњи, који пружају подршку код управљања моделом „гла” и умањују оптерећење возача. То су „контрола држања саобраћајне траке” и „контрола мртвог угла”, када ретровизор звучно и светлосно обавештава возача о потенцијалној опасности. Све то и још много тога нуде нове узданице чувене фабрике са три звезде, али ко буде могао да издвоји више десетина хиљада евра, кажу, добиће и сајамски попуст.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *