Вијести, Технологија и Наука

Представљен први српски аутомобил на струју

Ауто-мото савез Србије представио је у Београду свој први електрични аутомобил, са дометом до 150 километара и максималном брзином више од 130 километара на час.

Стручњаци АМС су први свој електрични аутомобил направили од фијат пунта, који су преправили, како би добили штедљивије службено возило, речено је на конференцији за новинаре у Центру за моторна возила АМС.

Очекује се да преправљање пунта на електрични погон кошта око 12.000 евра.

Животни вијек литијум-јонских батерија је око осам година, односно 3.000 пуњења и за то вријеме је уштеда толика да отплати још два таква аутомобила.

Аутомобил троши струју као бојлер и може да се допуни на било којој прикључници за електричну енергију напона од 220 волти, док је за максимално пуњење батерије потребно шест часова, пренијели су београдски медији.

Овај ауто на струју троши 150 до 200 динара /1,30 до 1,70 евра/ на 150 километара, а његова производња могла би да буде покренута, уколико буде наруџбина.

Аутомобил ће ускоро бити тестиран и на Машинском факултету у Београду, након чега ће добити дозволу од Агенције за безбједност саобраћаја како би могао да буде укључен у саобраћај.

До сада је вило двадесетак покушаја да се направи српски електроаутомобил.

„Бешуман, креће из друге“

Електрични пунто потпуно је бешуман и одлично прима гас, али се треба навићи на папучицу која реагује тек од половине њеног хода.

Такође, аутомобил, коме је остављен мануелни мјењач, може да крене из друге брзине и у том преносу може да се вози све до 100 км на сат, тако да у градској вожњи нема потребе пребацивати у трећу брзину.

За вожњу у рикверц није потребно дирати мјењач већ само притиснути одређено дугме.

Први српски електрични аутомобил - Фото: ТАНЈУГ

Први српски електрични аутомобил – Фото: ТАНЈУГ

Аутомобил је на путу стабилан и готово да нема разлике током вожње.

Електрични аутомобил представља револуцију у области производње аутомобила, не захтијева скупе поправке и сервис, модеран је еколошки производ, економичан и умјесто течних и гасовитих горива користи струју, кажу у АМСС-у.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *