Вијести, Технологија и Наука

Пироћанац изумео уређај за штедњу горива

Изум и потенцијални патент Јовице Пешића из Пирота, каталитички уређај реактор С-1, који се уграђује у моторе возила, смањује потрошњу горива и емисију штетних састојака у издувним гасовима.

А ко други - осим Пироћанца? Уштеда горива и до 50%.

А ко други – осим Пироћанца? Уштеда горива и до 50%.

Пешић је најпре овај уређај уградио на стари очев трактор са пропалим мотором у селу Велики Суводол и уштедео дизел гориво и до 50 посто. Очекује да за петнаестак дана добије решење Завода за интелектуалну својину о свом патенту, а после тога ће се овај уређај наћи у продаји. Планира серијску производњу и верује да ће имати тржиште.

– Њиву од 80 ари смо раније орали са 26 литара дизел горива. Откако смо уградили овај уређај, за исту површину смо утрошли 13 литара. Никакав дим на ауспуху није био иако је трактор доста стар – каже његов отац Богосав Пешић.

Пешић се од раног детињства интересује за науку и технику. Завршио је Електротехничку школу у Нишу, а студирао је на Електронском факултету у Нишу.
– Реч је о уређају који може да се угради у све врсте мотора са унутрашњим сагоревањем. Постоје слични уређаји у свету. Међутим, принцип рада овог уређаја је заиста посебан. Не бих да откривам детаље јер је у току процес патентирања – каже Пешић и наводи да је уређај испитиван на Машинском факултету у Нишу.

– Предност овог уређаја у односу на друге је то што је далеко једноставнији, компактнији и приближнији за коришћење, а посебно због тога што је њиме могуће накнадно опремити постојеће моторе на одређеним возилима.
Савремени мехатронички системи су скупи, њихова употреба је у новим возилима и они захтевају одређене софтвере и електронику.

Њихово одржавање је компликовано и можда није применљиво баш у нашим условима, тако да је то предност овог уређаја, који се једноставно уграђује и скида. Овај уређај служи за помоћно генерисање помоћне компоненте који се користи за допунско сагоревање основног горива – каже ванредни професор Машинског факултета у Нишу др Милош Милошевић.

Није први изум

Ово није први Пешићев изум. Раније је конструисао специјално путничко возило за камповање и становање на сопствени погон, камин са секундарним сагоревањем који троши веома мало огревног дрвета и загрева целу кућу, каминску пећ и генератор за производњу смесе гаса водоника и кисеоника „Ецологист“.

(Ало)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *